МВР върна книжката на шофьор заради фалшив тест за наркотици

0
От водача са искани 700 лева за кръвната проба, която доказва, че няма наличие на дрога
От водача са искани 700 лева за кръвната проба, която доказва, че няма наличие на дрога

От водача са искани 700 лева за кръвната проба, която доказва, че няма наличие на дрога

МВР призна за фалшиво положителен тест за наркотици и върна книжката на водач. Това става година и половина след като полицията обявява, че шофьорът е управлявал автомобила си след употреба на наркотици и срещу него е образувано наказателно производство, разказва Нова тв.

След това водачът Пламен Илиев дава кръвна проба, която доказва, че тестът е дал фалшив резултат и няма никаква следа от наркотици. После следва ходене по мъките на водача, за да си върне книжката и делото срещу него да бъде прекратено. В един момент от него са искани 700 лв. за направената кръвна проба и документите не са му връщани.

Едва след тв репортажа органите на реда са се самосезирали и мъжът получи обратно свидетелството си за управление. „Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разпореди веднага да бъде направена проверка по случая. Отидох в дирекцията на МВР-Плевен и ми върнаха шофьорската книжка. Била станала грешка и някакви документи не били придвижени до КАТ - Плевен”, обясни потърпевшият Пламен Илиев.

Прекратено е и делото срещу него, както му било обяснено, че няма да плаща въпросните 700 лв., разказа още той.

В началото на февруари т.г. стана ясно, че хаосът с полевите тестове за наркотици и алкохол и възможността за фалшиви или неточни проби не само продължава, но и се задълбочава. Проблемите се множат и няма да се решат с хвалбите за нови лаборатории за кръвни тестове и забързване на резултатите от пробите. А санкциите вече включват и отнемане на коли - временно и на основата само на полеви тест.

Поредната доза доказателства дойде от експерименти, проведени от Би Ти Ви , и от коментар на лекар. При опитите бяха използвани тестове и дрегер като тези, с които проверяват полицаите на улицата.

Бе обявено, че при експеримента се проверява как реагират полевите тестове на комбинацията от противогрипно лекарство и саше срещу простуда - в едното има парацетамол, а във второто псевдоефедрин. Тества се какъв резултат отчитат и пробите, след като са употребени енергийни напитки, в които има и кофеин. Проверява се и лекарство за главоболие, което съдържа кодеин.

Резултатите от тестовете са отрицателни за противогрипните лекарства, препаратите срещу простуда, както и енергийните напитки. Не така обаче е при препаратите, които имат кодеин. Там резултатът е положителен. А лекарствата, в които има кодеин, се използват също масово. Те се използват и за настинки, и за кашлици, и за инфекции.

"Този кодеин в тялото веднага се преобразува в морфин. А морфинът е този, който се засича от полевите тестове. Казусът е, че и хероинът, попадайки в тялото, също се превръща в морфин. Тоест ефектът е същият", обясни вносител на тестове.

"Кодеинът е пролекарство. В организма от ензимните системи той се превръща в кокаин, след това се позитивира и от тестовете, и от потвърдителния резултат. Това са лекарства, които се използват и за настинки, и за кашлици, и за инфекции. Много внимателно трябва да се четат листовките", коментира и проф. д-р Добрин Свинаров, началник на Централна клинична лаборатория в Александровска болница. "Тестовете са чувствителни и трябва да сме много внимателни какво консумираме, преди да седнем зад волана", предупреждава още той.

Законът е направен така, че ако след прием на лекарство тестовете отчетат алкохол или наркотици, то отговорността е на съответно лице, а не на теста, който не може да различи наркотик от лекарствена съставка. От Министерството на здравеопазването посочват, че информацията за съдържание и специални предупреждения за всеки лекарствен продукт е описана в листовката. А пациентите трябва да са запознати със съдържанието ѝ, независимо дали лекарството е предписано от лекар, или не.

В листовката, и то само на някои лекарства с кодеин пише, че може да причини замайване и сънливост, поради което не се препоръчва приемането му от шофьори и лица, работещи с машини. По никакъв начин обаче не се забранява шофиране, както и няма предупреждение, че употребата ще покаже положителен полеви тест за наркотици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Дгд
    Дано успее и да го осъди за една добра сума
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари