МВР ще глобява кметове за шарени пешеходни пътеки

0
Санкциите ще са между 2000 и 7000 лева
Санкциите ще са между 2000 и 7000 лева

Цветът и разположението на пешеходните пътеки се превръщат в приоритетна задача за МВР.

Полицията ще глобява кметове, които не искат да приведат "зебрите" в съответствие с нормативните изисквания. Санкциите ще са между 2000 и 7000 лв. Това е резултатът от двумесечната проверка, започнала по инициатива на главния прокурор Сотир Цацаров, пише вестни Сега.

През последните няколко седмици МВР е проверило близо 14 хил. пешеходни пътеки в цялата страна. Цацаров определи резултатите като фрапиращи. Близо 2/3 от местата за пресичане не отговарят на изискванията, пресметна вътрешният министър Валентин Радев. 

Сред най-честите нарушения са цвят, различен от белия, липса на знаци и нагъсто поставени пътеки. Масово не се спазва изискването между две "зебри" да има минимум 250 м разстояние. Друг проблем е, че често маркировката е заличена. Според Цацаров това е "откровено, отчайващо безхаберие". 

Пешеходни пътеки на кръстовища със светофари също било нарушение. Нито Радев, нито регионалният министър Николай Нанков обаче успяха да обяснят защо зебра и светофар не могат да съжителстват. Радев заподозря, че подобна двойственост можела обърка шофьорите. Всъщност зебрата е важна, когато светофарът не работи.

Може да се стигне и до премахване на нередовни пътеки. Това обаче щяло да се случи едва след като останалите се приведат в съответствие с изискванията, обясни Цацаров 

"За мен като че ли най-безпокоящото дори не е различният цвят на маркировката. Ако мога да се пошегувам, ситуацията в Пазарджик е, мисля, че всички помните тази песен, оранжево небето, оранжев и градът. Добре, такива са естетическите разбирания на кмета, очевидно те са в категорично несъответствие с нормативните уредби, но едно от най-безпокоящите нарушения е честота на пешеходните пътеки, т.е. разполагането на разстояния, които са по-малки от 250 м. Това е предпоставка за произшествие в огромна степен", обясни Цацаров. 

Не е ясно колко време ще отнемат ремонтите. За тези, които са по републиканските пътища, има изготвен план, обясни регионалният министър. Срокът е до края на юни. За маркировка и знаци ще се похарчат 3.7 млн. лв. Ще се направи и регистър на всички пътеки, незнайно защо.

На въпрос какво ще стане, след като се премахне пешеходна пътека, а хората продължат да преминават оттам, МВР шефът отговори: "Аз съм забелязал, ако някъде махнат някакъв знак и аз не го видя, аз карам автомат, знам си, че тук завоят надясно е разрешен, и изведнъж той не е разрешен. И ми трябва време да свикна. Много опасно и сигурно има нещо, което правят катаджиите в тея случаи. Или временно нек'ви обозначения, тези поне, които живеят там, да свикнат. Така че съм много съгласен - ако махнеме пешеходна пътека, нещо требва да се направи".

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари