МВР са направили 12 акта за неспазване на мерките в Русе

1
Сред най-често срещаните нарушения са неносене на маски, както и струпване на повече хора от позволеното на едно място
Сред най-често срещаните нарушения са неносене на маски, както и струпване на повече хора от позволеното на едно място Снимка: БТА / Архив

750 проверки за спазване на противоепидемичните мерки в област Русе за извършени през изминалата седмица

Продължават проверките за спазване на всички противоепидемични мерки в Русе и региона. Така само за изминалата седмица служители от областните дирекции на МВР и тази по Безопасност на храните, както и Регионалната здравна инспекция са извършили 748 проверки.

От полицията са проверени 594 души за спазване на наложената им домашна карантина, като нарушения не са установени. Въпреки това само за период от седем дни са съставени 88 предупредителни протокола за неспазване на противоепидемичните мерки. Сред най-често срещаните нарушения са неносене на маски, както и струпване на повече хора от позволеното на едно място, без да се спазва необходимата дистанция от минимум 1,5 м. между всеки. При повторно нарушение всяко лице ще бъде санкционирано. Отделно са съставени и 12 акта, за които предстои да бъдат наложени глоби.

Паралелно с тях проверки извършват и инспекторите от местното РЗИ. За изминалата седмица те са 86. Проверки текат и от страна на Областната дирекция по безопасност на храните, като техните експерти са проверили 68 обекта, от които 38 магазина за хранителни стоки. Останалите инспекции са осъществени в 13 места за продажба на бързи закуски, 10 кафе-бара и 7 ресторанта. Констатацията е, че не се установяват несъответствия при прилагане на противоепидемичните мерки, но на практика експертите на ОДБХ могат да проверяват само персонала дали спазва съответните разпоредби, а също и хигиенното състояние на обекта.

Това стана ясно от проведени по-рано през деня разговори между заместник областния управител Свилен Иванов, който временно изпълнява длъжностите областен управител и председател на Областния оперативен щаб и ръководствата на съответните институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари