МВР - Русе към абитуриентите: Празнувай, но се контролирай!

0
Намери си шофьор за бала и след него!
Намери си шофьор за бала и след него!

Областна дирекция на МВР – Русе предприема редица мерки за обезпечаване на обществения ред, предотвратяване, пресичане на престъпления, осигуряване безопасност на движението по пътищата и недопускане на инциденти по време на абитуриентски балове 2018 г. и провеждането на тържествата, свързани с 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.  

Реализира се детайлен план, утвърден от директора на дирекцията старши комисар Теодор Атанасов, който включва комплексни мерки и съвместна работа с други институции за създаване на безопасна среда по време на абитуриентските празненства и на масовите прояви, свързани с 24 май. На среща с органите на местната власт, с училищните ръководства и настоятелства, са уточнени местата на публичните прояви и организираните абитуриентски тържества.

Извършени са проверки на заведения, където ще се провеждат тържествата, за установяване състоянието на пожарната и аварийна безопасност, на пропускателния режим с оглед да не се допускат лица  с огнестрелно оръжие, с агресивно поведение и в нетрезво състояние и/или видимо употребили наркотични вещества, които биха предизвикали нарушения на обществения ред.  

Сериозни мерки са предвидени по отношение на безопасността на движението, с цел предотвратяване на пътни произшествия с абитуриенти и санкциониране на всички груби нарушения на ЗДВП. Засилено полицейско присъствие и ефективен контрол ще има по маршрутите на организираното придвижване на зрелостниците и придружаващите ги.

За предотвратяване на инциденти, при необходимост  полицейски автомобили ще съпровождат колоните от МПС, освен това ще бъдат използвани и всички технически възможности на контролните органи за документиране на извършваните нарушения – мобилните системи за видео контрол, работните станции за отдалечен достъп, видео наблюдение и т.н., като срещу нарушителите ще бъде вземано отношение в съответствие със Закона за движението по пътищата. 

От Пътна полиция напомнят на водачите на автомобили да се движат със съобразена скорост и да не позволяват на пътниците рисково поведение /като излизане през отворените прозорци на колите/, което може да доведе до тежки произшествия. Шофьорите да не забравят, че за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици се носи наказателна отговорност и се отнема свидетелството за правоуправление. 

ПРЕПОРЪКИ ЗА АБИТУРИЕНТИ:

ПРАЗНИЦИТЕ НЕ ДАВАТ ПРЕДИМСТВО! 

Завършването на училище винаги е свързано с много вълнения и емоции. Най- радостни са преживяванията на абитуриентите, за които от родители, учители, близки и приятели се организират балове и различни атракции.

Празнуват не само завършващите училище, но и цялото им обкръжение. Празничното настроение много често води до компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя, това може да доведе до неприятни ситуации и последици. 

През 2017 г. по време на абитуриентските тържества са установени повече от 400 нарушения на водачи на превозни средства , превозващи абитуриенти, или на пътници в превозните средства. В над 90 от случаите, участниците в движението по пътищата не са използвали обезопасителни колани, а в повече от 10 случая - предпазни каски. Установени са над 60 случая на неправилен превоз на пътници. В 10 случая водачите са били неправоспособни. Взети са повече от 440 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги шофьори, извършили нарушения на ЗДвП. Регистрирани са 6 ПТП с участието на превозни средства, превозващи абитуриенти, при 4 от тях водачите са били абитуриенти

За да остане празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва:

Спазвай Закона за движението по пътищата!

Осведоми се за последните изменения в Закона за движението по пътищата!

Мисли за собствената си безопасност!

Празнувай, но се контролирай! 

Не прекалявай с алкохола!

Намери си шофьор за бала и след него!

Ако ще шофираш, не пий алкохол!

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици Ако не си правоспособен водач, не шофирай!

ПРИ НУЖДА ПОЗВЪНИ НА ТЕЛЕФОН 112! 

Спазвай Закона за движението по пътищата!

Дори по време на празници разпоредбите на Закона за движението по пътищата остават в сила. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобил.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари