МВР, прокуратурата и ГЕРБ онемяха за побоя над кмета на с. Белгун

0
Измина повече от месец от унижението над Благомир Станев
Измина повече от месец от унижението над Благомир Станев Снимка: БНР

Измина повече от месец от унижението над Благомир Станев

Повече от месец Министерството на вътрешните работи (МВР) и прокуратурата мълчат за побоя, нанесен на кмета на каварненското село Белгун Благомир Станев в нощта на 4 срещу 5 април т.г. Според жалбата му до Окръжната прокуратура в Добрич тогава той е бил бит и унижаван в офиса на ГЕРБ в Каварна. Това се случило, след като станало ясно, че в селото освен гласовете за ГЕРБ са били подадени и 11 за ДПС. Въпросите на Дневник по случая, изпратени до Пресцентъра на МВР и Областната му дирекция в Добрич до момента остават без отговор.

Бившият министър на социалната политика Деница Сачева, която е координатор на ГЕРБ за Добричка област, мълчаливо отказва да коментира побоя. Според информация на "Дневник" непосредствено преди изборите Сачева се е срещала с бизнесмена Илиян Събев, за когото Благомир Станев твърди в жалбата си до прокуратурата, че е човекът, който го е унижавал и удрял.

В разговор за "Дневник" бившият председател на Общинския съвет в Каварна Красимир Кръстев каза, че случилото се с Благомир Станев в нощта на 4 срещу 5 април не е прецедент. "През 2019 г. по време на проведените тогава местни избори в социалните мрежи се въртеше клип, на който се виждаше как в продължение на часове Илиян Събев и още няколко души малтретират човек. Клипът беше разпространяван, за да се сплашат хората и да се случи това което те искаха - цяла Каварна го знае", каза Кръстев. Въпреки това според него преди изборите от 4 април, бившият социален министър

Деница Сачева е имала многократни срещи с Илиян Събев в офиса на ГЕРБ в Каварна и в ресторанта му "Сол и пипер" в Балчик. "Едва ли тя не знае, че това е човекът, който издава смъртни присъди, според това което сам казва, твърди Кръстев. Той контролира съда и прокуратурата. Това е тежък криминален контингент, който спекулира с имена - на Борисов, на Пашата и на кого ли още не?".

След казаното от Кръстев "Дневник" потърси Деница Сачева с въпроса, знае ли, че Илиян Събев се е представял за "координатор на ГЕРБ" в региона. Със съобщение в месинджъра на Фейсбук тя отговори: "Областен координатор на ГЕРБ в региона съм аз". След друг въпрос - дали знае за обвиненията, че е нанесъл побой на кмета на Белгун, Сачева каза: " Чувам много неща, но тепърва се запознавам с всички факти". След това тя уточни, че "другата седмица (12 - 16 април, бел. авт.) ще ходя лично в Добрич, след като мине свикването на Народното събрание. Докато не се срещна с всички замесени лично по случая, не искам да коментирам предварително".

Веднага след размяната на тези съобщения Деница Сачева блокира профила във Фейсубук, през който ѝ бяха зададени цитираните въпроси.

За това в края на април те бяха изпратени повторно през страницата ѝ в социалната мрежа, както и на официалния електронен адрес на Пресцентъра на ГЕРБ. Отговори обаче не последваха.

В понеделник, след дълго мълчание, Илиян Събев най-накрая отговори на телефонното позвъняване. Но затвори веднага, след като разбра, че ще трябва да отговаря на журналистически въпроси.

Според жалбата на Благомир Станев до прокуратурата в Добрич на побоя в офиса на ГЕРБ е присъствал и сегашния председател на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов (ГЕРБ). Той давал указания на Илиян Събев, как точно да малтретира Станев и дори снимал с телефона си. След като в продължение на седмици след публикациите за случилото се не вдигаше телефона си, в кратък разговор в понеделник Йордан Стоянов също отказа коментар.

Разказаното от бившия председател на Общинския съвет в Каварна Красимир Кръстев обаче остави без отговор и други тежки въпроси.

"През септември 2019 г. аз като председател на Общинския съвет в Каварна направих спешна среща с областния началник на МВР в Добрич старши комисар Никола Панчев, който и днес все още е на тази позиция, каза в разговор за "Дневник" Красимир Кръстев. Описал съм случая с Илиян Събев и други лица и съм предупредил, че се занимават с побоища и рекет. Той е уведомен - сегашният началник. Разговорът ни беше след обяд, но още на другия ден същите тези бандити ми изпратиха хабер от нашия разговор. Разбирате ли за какво става въпрос? Панчев е много добре запознат с тия, по имена. Много добре му казах кой трови атмосферата, какви неща стават. Това не е инцидент от вчера, това тлее", каза още Кръстев.

По този повод в понеделник въпроси бяха изпратени както до Пресцентъра на МВР, така и до този на Областната дирекция на МВР в Добрич. Те трябваше да потвърдят провел ли е наистина през септември 2019 г. старши комисар Никола Панчев среща с тогавашния председател на Общинския съвет в Каварна Красимир Кръстев и информиран ли е бил за евентуални намерения от негова страна да повлияе на резултата от проведените тогава избори за местна власт?

Трети въпрос трябваше да изясни какви мерки са били предприети от полицията в Добрич във връзка с информацията, получена по време на евентуална среща между Кръстев и Панчев?

До приключването на работата по този текст отговори не бяха получени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари