МВР: Престъплението в Ценово е било провокирано от сексуални подбуди

4
На 36-годишния мъж ще бъдат повдигнати обвинения за изнасилване, противозаконно влизане в жилище и грабеж на пари
На 36-годишния мъж ще бъдат повдигнати обвинения за изнасилване, противозаконно влизане в жилище и грабеж на пари

Престъплението срещу 75-годишната жена от Ценово, която бе изнасилена на 20 май вечерта, е било провокирано изцяло от сексуални подбуди.

Това съобщи на пресконференция окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. Последвалият грабеж на сумата от 60 лв. не е бил основната цел на извършителя. За изнасилването е задържан 36-годишен мъж от селото, който признал действията си, но е отрекъл да е упражнил принуда. Мъжът е с ТЕЛК за психично заболяване – умствена изостаналост. Назначена е психиатрична експертиза, която да установи дали е бил вменяем при извършване на престъплението и може ли да носи наказателна отговорност. От прокуратурата вчера са му повдигнали обвинения и той е задържан за срок от 72 часа. Мъжът няма криминална регистрация и не е известен на органите на реда, предаде Русе Медиа.

Прокуратурата заедно с ОД на МВР са установили, че престъплението не е било планирано предварително.

„Късно вечерта около 23 часа на 20 май извършителят на престъплението е проникнал в пристройката към къщата, в която тя е нощувала, като преди това е развил бушона за осветлението от електрическото табло и е оставил в такова състояние, че тя е била на тъмно, а той облечен с тъмни дрехи и с качулка на главата. През час от времето, което е бил вътре, е осветявал с фенерче или с фенера на мобилния си телефон, което не е позволило тя да го види и да може да го разпознае категорично още от първоначалния момент“, обясни прокурор Георгиев.

Първоначално са били разпитани всички, които са свързани със сексуални престъпления, след което е бил разширен кръгът. Впоследствие пострадалата е изразила съмнение, че е възможно извършителят да е човек от църквата, която е посещавала в частен дом в Ценово. Чрез описанието полицията е стигнала накрая до 36-годишния мъж.

Той е изпитвал симпатии към жертвата, с която са посещавали заедно църквата и са имали отношения, обясни началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ главен инспектор Петър Ванев. Органите на реда са категорични, че става дума за личен мотив, и успокоиха притеснените възрастни хора от Ценово.

„Причината тази жена да е била жертва е лично отношение на извършителя към нея, т.е. той е имал отношения с нея, затова е набелязал нея. Няма риск, не е избирал други жертви, не е търсил други жертви и в никакъв случай не е била причината грабеж“, обясни още гл. инспектор Ванев.

„Решението за отнемането на парите е по-скоро един спонтанен акт и е взет на място, а не става въпрос за човек, който разбива жилища и влиза в домовете на възрастни хора, за да извършва грабежи“, коментира и окръжният прокурор.

На 36-годишния мъж ще бъдат повдигнати обвинения за изнасилване, противозаконно влизане в жилище и грабеж на пари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари