МВР предупреждава: Мигрантите са станали агресивни

0
Никога България не е била изправена пред толкова сериозен миграционен натиск, наблегна заместник директор на Гранична полиция
Никога България не е била изправена пред толкова сериозен миграционен натиск, наблегна заместник директор на Гранична полиция Снимка: Вестник СЕГА

МВР предупреди жителите на пограничните общини да внимават с мигрантите, които вече стават агресивни.

"Наблюдаваме подчертано по-агресивен тип поведение или прояви на форми на агресия, като обективните изводи са въз основа на случаи със задържани в закритите центрове на Дирекция "Миграция", както и в центровете агенцията за бежанците", обясни главният секретар на МВР Георги Костов на среща с кмета на Малко Търново. Той хем поиска помощ, хем предупреди хората да не се опитват да арестуват нелегално влезли чужденци.

От "Граничната полиция" реално очакват телефонни обаждания от всеки, който види непознати с вид на бежанци. "Болшинството от живеещите в този граничен район лесно се ориентират, когато видят дори в далечината група - дали тя е от полски работници, дървосекачи, туристи или незаконно проникнали. Познават ги и знаят за какво става въпрос. Очакваме незабавно да сигнализират органите на "Гранична полиция", даде пример Костов.

Главният секретар ще проведе серия от срещи в пограничните общини, за да предупреди за опасностите от мигрантите и да поиска съдействие за залавянето им. Въпреки че държавата похарчи над 100 млн. лв. за защитната ограда по границата с Турция, изгради термовизионни камери и инфрачервени датчици, командирова допълнително полицейски служители и позволи на армията да се включва в охраната на браздата, а накрая получи помощ и от "Фронтекс", МВР се върна към мярка от близкото минало да разчита на местните да подават сигнали.

Граничните полицаи периодично щели да посещават кметските наместници, за да се подобри общуването им.

Костов отчете, че опитите за нелегално проникване през границата са намалели с 60% в сравнение с миналата година. Това не противоречало на констатацията му отпреди седмица, че опитите за нелегално влизане в страната през последните седмици са се увеличили двойно, обясниха от пресцентъра му. Данните за 60% намаление обаче се разминават с тези на агенцията за бежанците, според която има увеличение на кандидатстващите за закрила - средно 1200 на месец.

икога България не е била изправена пред толкова сериозен миграционен натиск. За 2015 г. имаме 98 хил.човека, които са направили опит да влязат нелегално в страната. Успели сме да предотвратим малко над 79 хил. души", отчете зам.-директорът на "Гранична полиция" Стоян Иванов, цитиран от "Флагман".

От Малко Търново досега нямало разкрити каналджии.

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари