МВР предлага да не се шофира дори след една бира

2
Според главния секретар нивото на алкохол в кръвта може да бъде свалено дори до 0,2 промила
Според главния секретар нивото на алкохол в кръвта може да бъде свалено дори до 0,2 промила Снимка: БГНЕС

Сега шофьорите с 0,5 промила остават без книжка за 6 месеца и плащат 500 лв. глоба, искат да носят наказателна отговорност

0,5 промила алкохол в кръвта да е пределната граница, след което шофьорът да носи наказателна отговорност. Това ще предложи МВР като промяна в Закона за движението по пътищата, обяви в понеделник главният секретар Живко Коцев. Според него нивото може да бъде свалено дори до 0,2 промила.

Прагът от 1,2 промила е изключително голям. Моята позиция е, че въобще не трябва да се допуска да се употребява алкохол и да се шофира”, категоричен е главен комисар Коцев. Той призовава да се види европейската практика, пише вестник “24 часа“.

При сега действащия закон е позволено шофьорите да карат с до 0,5 промила. Над тази стойност и до 1,2 промила наказанието е административно. До 0,8 промила - глоба от 500 лв. и 6 месеца без книжка. До 1,2 промила - глоба от 1000 лв. и 1 г. без книжка.

Пияните с над 1,2 промила носят наказателна отговорност. Законът предвижда до 3 г. затвор, а с последните изменения на Наказателния кодекс от август се предвижда и конфискация на автомобила от съда. Стотици шофьори останаха без коли за два месеца, защото ги предаваха с протокол или бяха иззети като веществени доказателства по разследването.

Идеята на главния секретар на МВР още не е записана в проект, нито е предложена за обществено обсъждане.

Проблемът с пияните шофьори и причинените от тях катастрофи със смърт отново стана актуален след инцидента в центъра на София на 18 септември. Тогава 39-годишният Петър Тодоров уби с колата си 15-годишния Филип на пешеходна пътека в идеалния център на столицата. В съда призна, че е изпил 6 бири.

Ако идеята на Коцев, обявена пред Нова телевизия, се реализира, шофьорите няма да могат да пият и една бира. Според различни изследвания дрегерът отчита точно 0,4-0,5 промила при това количество алкохол, изпито, преди да се седне зад волана.

Известно е, хората имат различен метаболизъм и разграждат алкохола за различно време. Практиката показва, че при здрав мъж на средна възраст 100 грама концентрат, изпит след хранене, след час отчита между 0,5 и 1 промил. Три или четири бири една след друга със сигурност отчитат над 1,2.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари