МВР потвърди за контакти на ексшеф на ГДБОП с Мартин Божанов

0
В момента Любомир Янев работи в СДВР, но не е част от екипа, разследващ убийството, твърдят още от ведомството
В момента Любомир Янев работи в СДВР, но не е част от екипа, разследващ убийството, твърдят още от ведомството Снимка: кадър You Tube / АКФ

В момента Любомир Янев работи в СДВР, но не е част от екипа, разследващ убийството, твърдят още от ведомството

Бившият ръководител на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в МВР Любомир Янев в миналото е "осъществявал контакт" с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса. Това потвърди официално пресцентърът на МВР пред Свободна Европа с уточнението, че няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка по този повод.

Това става на фона на неофициалната информация, че бившият шеф на антимафиотите е поддържал близки приятелски отношения с Нотариуса. Обстоятелство, което той не е отрекъл пред разследващите предполагаемата престъпна група на Божанов и което беше потвърдено публично от бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

В момента Янев работи в отдел "Противодействие на криминалната престъпност" на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), който разследва убийството на Нотариуса. По този повод от МВР подчертават, че криминалистът "не е част от екипа, който е сформиран да разследва убийството".

"Любомир Янев е информирал ръководството на СДВР, че назад във времето е осъществявал контакт с Мартин Божанов във връзка с подавани негови жалби. Няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка", гласи отговорът на пресцентъра на вътрешното министерство на писмено запитване на Свободна Европа.

Именно докато Янев ръководеше ГДБОП там е направен необичаен външен конкурс за наемане на разследващ полицай, по който впоследствие е назначена вдовицата на Нотариуса - Гергана Божанова. Тя и в момента е служител на службата, но е в отпуск по майчинство. Божанова печели конкурса в ГДБОП по времето на вътрешния министър Христо Терзийски, който сега е депутат от ГЕРБ. Тя обаче е назначена от Рашков, след като той стана служебен вътрешен министър през май 2021 г.

От МВР добавят в отговора си до Свободна Европа, че в момента тече "комплексна проверка" на дирекция "Вътрешна сигурност", чиято основна цел е "установяване на постъпили данни за контакти на други служители на МВР с Мартин Божанов". Пресцентърът обаче не споделя подробности за нейния ход.

Друг съществен въпрос, по който вътрешното министерство засега не споделя конкретна информация дори с парламента, е дали Нотариуса приживе е бил секретен сътрудник на полицията. Такива непотвърдени данни са достигнали до неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), която разкри схема за влияние на Божанов в закритите вече специализирани съд и прокуратура още през 2021 г.

Депутати вече изпратиха официално запитване по темата до МВР, но министерство отговори, че информацията по този въпрос е класифицирана и затова не може да бъде обявена. Градската прокурорка на София Илиана Кирилова също каза, че полицията не е споделила с държавното обвинение дали Божанов ѝ е сътрудничил.

Временната анкетна комисия в парламента за проучване на дейността на Нотариуса официално поиска от МВР да декласифицира тази информация и да я предостави на парламента.

Междувременно от вътрешното министерство бяха отстранени двама полицаи заради дисциплинарно производство по повод подозрения, че са охранявали нерегламентирано Божанов. Техни снимки бяха разпространени от АКФ с призив МВР да провери каква дейност са извършвали служителите на реда за Нотариуса.

Подобни подозрения за нерегламентирана полицейска охрана има и по отношение на друг предполагаем брокер на влияние в съдебната система - издирваният бивш следовател Петьо Петров - Еврото. По тях МВР вече съобщи, че патрулки са "престоявали" пред бившия ресторант "Осемте джуджета", ползван от Петров като офис, но няма данни да са го охранявали.

След смъртта на Нотариуса стана ясно, че бившата жена на Еврото Любена Павлова е била в близки отношения и с Нотариуса. По информация на BIRD и бТВ Павлова е закупила мезонет от фирма на Божанов в качеството на пълномощник на продавача. Това, на практика, означава, че е продала жилището сама на себе си.

Друга връзка между предполагаемите групи на Нотариуса и Еврото е адвокат Велимир Атанасов, заподозрян като съучастник на Божанов. Атанасов е сред свидетелите по разследването срещу Еврото. Показанията на Атанасов са сред тези, които свързват временния главен прокурор Борислав Сарафов с аферата "Осемте джуджета". Самият Сарафов пък публично свърза с двете групи за търговия с влияние бившия главен прокурор Иван Гешев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари