МВР показа кадри от операцията в Хитрино

0

На безопасно място са изведени още две цистерни от дерайлиралата край гара Хитрино композиция, съобщават от МВР.

Изтеглените извън района на произшествието цистерни вече са шест. На редовния брифинг в 17:00 часа е направено обобщение на извършените дейности през деня 

Към 11:30 часа днес, на безопасно място бяха изтеглени една след друга още две цистерни от дерайлиралата край гара Хитрино композиция. Така, изведените извън района на произшествието цистерни стават общо шест. Операцията по изтегляне на цистерните от дерайлиралата композиция продължава. 

Работи се по обезопасяването на останалите на мястото на инцидента в Хитрино шест цистерни. Това каза комисар Тошко Бързилов, началник на Оперативния център на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“.

"Всичко става много бавно, в синхрон с мерките за безопасност. Хората работят при тежки условия, при постоянен вятър", каза комисар Бързилов. Той обясни, че всяка цистерна се вдига с по два крана. В момента около тампонираната цистерна, от която течът на газ беше сведен до минимум, е разчистена площадка за подхождането и направата на терен за крановете.

Площадката ще бъде насипана с инертни материали. На подготвената площадка в кариерата край село Каменяк има изведени пет от дерайлиралите цистерни. "Те са обработени частично, течната фракция е извадена, има само газова фаза“, каза комисар Бързилов. Той посочи, че обработването и обезопасавянето им ще продължи и на площадката, като в цистерните бъде вкаран азот. "Може да се каже, че в Хитрино пожарите са погасени, заляти са с вода, проверяват се непрекъснато и там където има искри и източници, се погасяват. Нашите екипи не са спрели да работят от събота, постоянно са вътре“, допълни още комисар Бързилов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари