"МВР пикчърс" представя: Комедия за милионерските гащи

0
Сеир, евтина манипулация и ефектното за избиратели послание: "Мразете богаташите!"
Сеир, евтина манипулация и ефектното за избиратели послание: "Мразете богаташите!"

Ревизията на Прехода, с която се е заела прокуратурата, удря само неудобни на управляващите с 20-годишно закъснение.

Щом видят в бюлетина на МВР снимка на милионерски гащи, зрителите на "МВР пикчърс" си отдъхват, че бандитите, разграбили народната пара чрез разбойническата приватизация, ще си получат заслуженото. И забравят за горещите скандали на деня - например този с майките на децата с увреждания, които втора седмица упорито протестират с искане на оставката на един самозабравил се вицепремиер, пише вестник Сега.

Показването на "бельото" на семейство Баневи очевидно се случва по разпореждане на прокуратурата, която се е развихрила да прави ревизия на Прехода. Прави го, както го умее - със сеир и евтина манипулация и ефектното за избиратели послание:

"Мразете богаташите!"

Досега видяхме колите на Ветко Арабаджиев, апартамента на сина му, имението и колите на Бенчо Бенчев, кадри от незаконни фабрики за цигари, уж управлявани от Миню Стайков. Дойде ред да погледаме чантите на Евгения Банева, хавайската риза на мъжа й и кецовете на децата им, подредени върху стелажи. Пълна безвкусица, гарнирана с претенции за въображение и стил - и от едната, и от другата страна. Богаташите строят със заграбеното кичозни палати, а прокуратурата показва своята също толкова

кичозна и изкривена представа за законност и ред

Държавното обвинение години наред не обръщаше внимание на взетите сега на мушка семейства, дори когато в медиите излизаше информация за техните дела, достатъчна за образуване на купища разследвания. Очевидно е очаквала специален сигнал, защото при нея нищо случайно не се случва. От думите на зам. главния прокурор Иван Гешев излиза, че е трябвало той да се издигне и хубаво да се сработи с ДАНС и антикорупционната комисия. Преди това е нямало кой да разследва кой е позволил на Баневи да приватизират "бандитски" предприятия като "Полимери", защо никой не се е намесил, когато те са ги източвали и рязали за скрап, когато работниците бяха месеци наред без заплати или когато течаха други публични скандали около постоянно парадиращата с пари, коли и власт фамилия. Как така от над 10 години има сигнали срещу Баневи за укриване на данъци и присвояване, но те са разследвани като "неизвестни извършители"? Или просто са изнудвани и заплашвани по класическата схема: образувам ти дело, но формално то не е срещу теб, а може да стане. Схема, която вероятно е прилагана и спрямо Арабаджиеви, Стайкови...

На този фон някой ще повярва ли, че държавността у нас се възражда чрез подобни акции? Едни хора вземат от други нещо, което сами са им дали преди това. Един вид - аз те създадох, аз ще те унищожа. Защото

едни и същи кукловоди създадоха сегашния "бизнес елит"

и му "подариха" имущество за милиони, а после го държаха на къса каишка да се отчита с редовни вноски в партийни каси. Те направиха такива правила, че две десетилетия по-късно прокуратурата хем признава, че предприятията са били подарени, хем твърди, че са откраднати, хем години наред нищо не е можела да направи. Що за шизофрения е това? Щом държавата не е създала никакви правила и не е имала никакви изисквания, какво разследва сега същата държава? Т.е. хем заводът е източен, хем засега доказателствата ни са стари кецове. Как тези теории ще бъдат подкрепени с доказателства, които да издържат в съда?

Знаков факт е, че през тези десет години, с кратки прекъсвания, управлява ГЕРБ, а премиер е Бойко Борисов. Същият, който през 2006 г. венча Баневи като столичен кмет, а след това, вече като министър-председател, им изпращаше поздравителни телеграми за рождения ден. Едва през миналата година той им се ядоса, когато на правителството му се наложи да плати 15 млн. лв., за да се обезвреди опасен химикал от завода на Баневи в Девня, в който те не се разпореждат поне от 5 години. Тогава премиерът "откри", че приватизацията на предприятието е била разбойническа, и призова главния прокурор

да потърси отговорност за този "пладнешки грабеж"

Малко след това самият Николай Банев съобщи, че от МВР са изискали делото за "Полимери" от Върховния касационен съд. И са почнали разследванията. Година по-късно настъпи моментът за ефектната акция! Чисто формално - тя не се води като отговор на премиерския гняв. Задействана е по нечий друг сигнал отпреди 2 месеца.

Но вече толкова се бърза, че е задействана европейска заповед на арест, Баневи са задържани на летището във Франция малко преди да излетят за София, децата им са зарязани да се оправят сами. Шоуто много ще се хареса на онези избиратели, които предпочитат да не разсъждават. Но други логично ще се запитат - абе защо фамилията не е арестувана, като кацне в София, а сега ще трябва да чакаме френският съд да се произнася за екстрадицията им, което на практика ще забави разследването? Въпрос, на който прокуратурата няма внятен отговор.

И още нещо - самият Борисов неведнъж е казвал, че не е виновен който яде баницата, а който му я дава. Затова ще повярваме на прокуратурата и ДАНС, когато видим да се разправят по същия начин с поне един от тези, дето раздават баници през последната година. Като например с отговорните лица, решили щедро да налеят 43 млн. лв. от нашите пари в дупката на друг знаков бизнесмен на прехода, който уж се води член на опозиционна партия, срещу която премиерът не спира да говори наяве и насън. Само че такива герои не виждаме на мушката. Срещу такива представители на държавната власт проверки има само в краен случай и те приключват формално, само по документи, с блестящ избелващ ефект. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари