МВР: Очаквайте още по-сериозна атака!

0
Вирусът използва пропуск в сигурността на операционните системи Microsoft Windows
Вирусът използва пропуск в сигурността на операционните системи Microsoft Windows

Мощният компютърен вирус, който причини безпрецедентната кибератака в световен мащаб, стигна и до България.

Поразена е областна административна структура, но вирусът „WannaCry“ е бил неутрализиран и не е нанесъл щети. Това съобщиха от МВР, откъдето посочиха, че към 15 часа в сектор „Киберпрестъпност“ на ГДБОП е регистриран само един сигнал за атака. Няма данни за други пострадали граждани или частни институции.

По-рано БНР съобщи, че има заразени БГ компютри, но МВР чак сега потвърди.

В следващите дни е възможна появата на нов модифициран вид на същия компютърен вирус с подобрена функционалност и още по-големи мащаби на атака – предупреждават експерти по киберсигурност. Съветът към потребителите е да предприемат незабавни действия по инсталиране на публикуваните от производителя обновявания за операционната система Windows, да се снабдят с надежден антивирусен софтуер и да бъдат бдителни при работа с непоискани СПАМ съобщения и прикачени към тях съмнителни файлове, посочиха от МВР.

Вирусът използва пропуск в сигурността на операционните системи Microsoft Windows. „WannaCry“ блокира безвъзвратно данните върху твърдия диск на компютъра и иска от потребителя изпращане на паричен откуп, за да бъдат разкодирани. Изискването е да се изпрати еквивалента на сума между 300 и 600 долара във виртуалната валута биткойн. Транзакциите в нея се непроследими. Специалистите и държавните служби призовават потребителите да не се опитват да плащат, защото няма гаранция, че данните им ще бъдат отключени, както и че няма да им бъдат поискани още пари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари