МВР нарочно не хващало мигрантите на границата

0
МВР трябва да избира между спиране на мигрантския поток и борба с каналджийството - гласи тезата на шефа на граничната полиция Светлан Кичиков
МВР трябва да избира между спиране на мигрантския поток и борба с каналджийството - гласи тезата на шефа на граничната полиция Светлан Кичиков

За да поддържат мита за добре охраняваната граница, вчера отговорни фактори се опитаха да намерят ексцентрични обяснения как е допуснато цяла група бежанци да стигнат почти до София, превозвани от непълнолетен шофьор, пише Вестник СЕГА.

МВР трябва да избира между спиране на мигрантския поток и борба с каналджийството - гласи тезата на шефа на граничната полиция Светлан Кичиков пред БТВ. Той обясни, че ако чужденците бъдат заловени на границата, нямало как да се стигне до трафикантите.

"Нашата цел е да противодействаме на каналджийската дейност. Нали ви е ясно, че ако ние ги задържим на самата граница или предотвратим, трудно бихме могли да стигнем до самите организатори на този канал. Ако ги предотвратим, просто това е едно временно прекъсване на тази нишка", заяви той.

Досега от МВР не са обявили, че са арестували организаторите на канала, през който са минали 17-те чужденци, катастрофирали с бус на магистрала "Тракия" в неделя. "При инцидента загинаха деветима от тях, както и 16-годишният шофьор на микробуса. Собственикът на колата бе арестуван в неделя. Според главния прокурор Сотир Цацаров става дума за канал, ръководен от чужденци. От началото на годината са заловени 52-ма организатори на канали", заяви Кичиков.

Групата, превозвана в буса, е преминала през зелена граница, обясни Кичиков. На мястото имало ограда, но не и видеонаблюдение. Не стана ясно дали оградата е била прескочена или срязана. Според Кичиков тарифата за превозване на мигранти до Западна Европа стигала и до няколко хиляди евро на човек, като в цената била включена и желаната крайна точка. Шефът на граничната полиция потвърди, че сред служители на МВР има корумпирани, но заяви, че при такива съмнения се пращат сигнали до служба "Вътрешна сигурност", която трябва да ги разследва.

"Катастрофиралият бус с мигранти не е случайност. Цяла нощ е имало оперативна работа. Това не са инцидентни действия и двама души - собственикът на буса и загиналият шофьор, не са организирали това", заяви Цацаров. "Двамата са просто изпълнители. Финализирани са хипотезите, свързани с участието на собственика на буса, и се работи по осигуряването на целия канал. Влизането, крайната точка и осигуряването са трите направления, по които се работи. Може да се стигне до хипотеза, близка до случая с аерогарата", намекна за корупция главният прокурор.

Преди десетина дни бяха арестувани граничари на летище София. Според разследващите те са пропускали чужденци през специални гишета на аерогарата, срещу което са получавали подкупи. За организатори на канала са сочени отново чужденци.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари