МВР направи важно уточнение за пътуващите в чужбина деца

0
За непридружено дете на ГКПП се представят нотариално заверена декларация и обикновено копие от нея; на граничния пункт няма възможност за изготвяне на копия ​
За непридружено дете на ГКПП се представят нотариално заверена декларация и обикновено копие от нея; на граничния пункт няма възможност за изготвяне на копия ​

За непридружено дете на ГКПП се представят нотариално заверена декларация и обикновено копие от нея; на граничния пункт няма възможност за изготвяне на копия ​

Във връзка с летния туристически сезон и интензивния пътникопоток Главна дирекция „Гранична полиция“ предприема редица мерки за ускореното преминаване на гражданите през граничните контролно-пропускателни пунктове на страната.

През лятото значително се увеличава броят на напускащите страната деца, които подлежат на допълнителни проверки с цел предотвратяване на незаконни действия спрямо тях.

Граничните полицаи контролират предвиденото в националното законодателство изискване за представяне на нотариално заверено съгласие за напускане на страната на непълнолетни български граждани, пътуващи непридружени от родител/родители.

Липсата на нотариално заверена декларация от отсъстващия родител е основание да се откаже излизането от Република България на ненавършилия пълнолетие български гражданин, предупредиха от МВР.

На ГКПП на изход се представят нотариално заверена декларацията и обикновено копие от нея, което остава на граничния пункт. Често установяваната липса на копие удължава излишно времето за престой на пункта и води до натрупване на чакащи автомобили. Придружителите на децата трябва да знаят, че на ГКПП няма възможност да се изготвят копия на декларациите, поради което те трябва предварително да се снабдят с тях.

С цел ускоряване извършването на граничните проверки и намаляване времето за изчакване на ГКПП, апелираме към гражданите да се информират за изискванията за пътуване на ненавършили пълнолетие деца и да подготвят предварително необходимите документи за гранична проверка. Подробна информация можете да намерите в интернет страницата на Главна дирекция „Гранична полиция“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    азе
    Не ксероксите са проблемът. На мен лично са ми правили, една мила служителка, на летището в София копие. Друг път са ми правили проблеми. Българска работа. Няма никакво постоянство. Проблемът е тази въобще тромава процедура, която от западна Европа, САЩ и Канада, само в БГ съм виждал. Какви са тези документи, декларации, нотариуси, че и да вземат оригинала, за да може следващия път отново и отново да се прави това. Като изключим БГ, навсякъде другаде минавам без никакви проблеми, разбирай декларации. Един път в Германия ме питаха къде е майка му и това беше.
  • 3
    1
    СвръхАз
    Толкова ли е трудно да се купят ксерокси? Навсякъде искат копия, а нямат копирки...нап, община, полиция, нямат! Как може?! Отвратително е да те размотават и да ти губят времето, понеже виж - Държавата не им осигурила техника! Ами съберете там по 20 - 30 лева, и купете, или просто оставете една кутия, на която пише Копирка, и всеки да оставя! за десет дена ще ги съберете! Не е ли неудобно по сто пъти на ден да размотавате хората! Върви до пето гише, донеси копие, върви в стая номер пет за подпис и печат и после се върни тука, за да донесеш копие на подпечатаното копие! То т'ва е ужас някакъв!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари