МВнР: Отношенията между България и Русия са в най-ниската си фаза

0
Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев коментира изявлението на Мария Захарова
Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев коментира изявлението на Мария Захарова Снимка: БТА

Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев коментира изявлението на Мария Захарова

"По никакъв начин не мога да приема, и ние като държава, обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването на ескалацията на конфликта в Украйна. Отговорност за тази война има само и единствено Русия". Това заяви заместник- министърът на външните работи и говорител на Министерството на външните работи (МВнР) Костадин Коджабашев на брифинг във ведомството днес, предаде БТА.

Изказването му е в отговор на журналистически въпрос относно изявлението на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Вчера Захарова каза на брифинг, че „Русия разглежда решението на България да предостави военна помощ на Украйна като пореден неприятелски акт, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения“.

По думите на Коджабашев не е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава. По отношение на вчерашното изявление на Захарова, мога да отбележа, че то напълно се вписва в пропагандната риторика на Руската федерация, и в този смисъл не представлява абсолютно никаква изненада със своите послания, заяви той.

Коджабашев припомни и думите на Захарова, че двустранните ни отношения са в най-ниска фаза и заяви, че изказването ѝ допълнително ескалира ситуацията. Двустранните отношения в действителност са в най-ниската си фаза. По същество сътрудничеството е прекратено, но това се дължи на започната война от Русия, която е в нарушение на Устава на ООН, на международното право и застрашава сигурността не само в региона, не само в Европа, а и на целия свят, допълни Коджабашев.

Той изрази категоричност и заяви, че позицията на България по отношение на конфликта в Украйна остава в подкрепа на Украйна. Кой е агресор и кой е жертва в тази война е безспорно, изтъкна той.

Коджабашев припомни още, че България многократно е участвала в призивите Москва да прекрати непредизвиканата си война, да изтегли войските и въоръжените си извън държавно признатите граници на Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Бай Брадър
    Това хюмне Коджабашев някой да си спомня да се е изказал в подобен стил когато хамериканците разсипаха Ирак защото Саддам Хюсеин имал химическо оръжие !!!!???? Къде е това хим.оръжие ??? Още го търсят.... вече толкова години. Ами хюмнето Коджабашев да си спомня как беше разсипана Либия и от кого ? Ами бомбардировките над Югославия ? Бай дъ уей не съм фен на путинска Русия, на Саддам Хюсеин,Моамар Кадафи или на бившата Югославия. Само напомням на такива лизачи на "демократични" американски и европейски задници че с тия напъни,с подобни празноти в паметта си,няма да станат скоро министри.
  • 6
    1
    123
    И този грозник настървено заблиза американския гъз. Нереално жалки отрепки, ръководени изцяло от интересите на народа. Под клетва.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари