Музейна сбирка за славата на БМФ се създава в Русе

0
В Русе е дадено началото и на морското образование и военноморските сили
В Русе е дадено началото и на морското образование и военноморските сили

Музейна експозиция, която да припомня за създаването на Военноморските сили на страната, ще бъде направена в Русе и това вече е съгласувано с командващия морския флот контраадмирал Митко Петев. Днес започнаха честванията на 136-годишнината от създаването на Военоморските сили.

Историческата справка сочи, че на 12 август 1879 година в Русе се създава Дунавската флотилия, която е първото военно формирование за защита на водните територии на България. Именно това е причината всяка година тържественото отбелязване на Деня на военноморските сили да започва от Русе.

В Русе е дадено началото и на морското образование, началото на корабостроенето, кораборемонта, началото на хидрографската служба. Тук е създаден и представителният духов оркестър на флота. Тука е създадена и институцията, позната като "офицерско събрание", която е изключително важна за опазването на родолюбивите идеи във военния флот, каза командващият Военноморските сили на България контраадмирал Митко Петев.

Той допълни, че няма причина да се бави създаването на музейна сбирка за славата на флота в Русе.

Въоръжение, което е излязло извън употреба, може да намери своето място в Алеята на славата. Тук ще бъде изградена Алеята на храбростта, обясни още Петев.

Днес матроси, старшини и офицери, отличили се с висок професионализъм, получиха награди от кмета Пламен Стоилов.

Тържествата в Русе продължават с поднасяне на венци и цветя пред паметника на морячеството и концерт на представителния духов оркестър на Военноморските сили.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари