Музеи, галерии и библиотеки с протестно писмо срещу бюджета за култура

1
Писмото е подкрепено и от русенските институти
Писмото е подкрепено и от русенските институти

Протестно отворено писмо до правителството и парламента изпратиха специалистите от музеите, галериите и библиотеките в България.

Те не са съгласни с минималното увеличение за средствата, заделени за културните институти, което определят като „обидно и пренебрежително отношение на властта“. Писмото е подкрепено и от русенските институти, предава Русе Медиа.

Ето и пълния текст на писмото:

Ние, специалистите в музеите, художествените галерии и библиотеките, остро протестираме срещу малкия размер на средствата, предвидени за тяхното развитие в проекта за държавен бюджет за 2022 година!

Увеличението на парите за националните и регионалните музеи и галериите спрямо миналата година е с мижавите 5%, а това за регионалните библиотеки е с не по-малко унизителните 9.2%!

Силно сме възмутени от тези хилави цифри! Те не говорят, а крещят за обидното и пренебрежително отношение на властта към културата, духа, традициите и историческото наследство на нашия народ. А това означава – и към неговото достойнство, честолюбие и национално самочувствие.

Основните приоритети, които сега си поставя ръководният екип на Министерството на културата са достъп до култура, качествен културен обмен на международно ниво, както и опазване и популяризиране на богатото ни културно-историческо наследство.

Добри намерения, но всичко това няма как да се случи с предвидените средства в РМС №30 от 03.02.2022 г. за приемане на стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели.

Тези средства са не един или два пъти, а десетки пъти по-малко от средствата, които се дават в много държави от Европейския съюз. А нали именно с тях трябва да се сравняваме?

Засега сравнението сочи недвусмислено: С този бюджет България е обречена на мизерно и срамно съществуване и в културно отношение.

Искате доказателства? Моля:

„Увеличението“, за което споменахме по-горе /кавичките са неизбежни поради елементарно самоуважение/ е:

– едвам с 1008 лв. на субсидирана бройка за държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца“ и Българската национална филмотека.

– едвам с 916 лв. на субсидирана бройка за регионалните музеи и галериите.

– едвам с 1850 лв. на субсидирана бройка за библиотеките с регионален характер.

Заплатите на работещите в музеите висококвалифицирани специалисти – научни сътрудници, уредници, реставратори и художници, са най-ниските от всички категории специалисти с висше образование у нас!

– 73% от служителите по длъжностни нива в музеите получават по-ниско възнаграждение.

– 832 лв. е средната работна заплата в музеите и галериите. Знаете каква е средната заплата в България, нали?

– 846 лв. получават много от уредниците и реставраторите в музеите и галериите, които при това имат над 20 години трудов стаж.

– Невъзможно е да бъдат изпълнени клаузите от Браншовия договор, влязъл в сила от 1 януари 2022 година, за минималните възнаграждения по длъжности в музеите и галериите и за увеличение на процента за прослужено време.

Доказателства, че на практика в музеите не остават никакви средства за реализиране на същинските им дейности:

– 88,35% от получената държавна субсидия се изразходва за възнаграждения по трудови договори.

– 68% от всички приходи се разпределят за заплати, възнаграждения, осигуровки и др.

– 24,52% от общите приходи отиват за издръжка на музеите

– средно 5,72%. представляват капиталовите разходи.

Данните са от Анализ, направен през 2019 г. от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ към Министерството на културата:

Недостигът на средства се отразява отрицателно на:

* същинската музейна дейност – съхраняване, научно-изследователска, експозиционна, популяризаторска, консервационна и реставраторска дейност и т. н.

* възможността да бъдат откупувани безценни свидетелства за историческото минало на България.

* сградите на музеите – около 70% от тях не са строени специално за тази цел, а са приспособени.

* музейните експозиции – повече от 80% от тях са морално и физически остарели.

* приходите на музеите заради ковид пандемията

Припомняме някои тъжни факти за състоянието на музеите и галериите у нас днес:

– В 182 музея и галерии работят на щат само 2947 души.

– През 2020 г. посещенията в музеите, съпоставени с 2019 г., са намалели с 58.2%.

– Намалели са и посещенията на чужденци в музеите – с около 1 млн. /с 81.3%/ спрямо 2019 г.

– Средната възраст на специалистите в музеите е 45-50 години.

– В 1/4 от музеите и галериите работят само специалисти, които са на възраст над 35 години.

– Непрекъснато се увеличават разходите за издръжка на музеите – за електроенергия, отопление, за преодоляване на последствията от ковид пандемията, поради инфлацията и др.

Заради всичко това настояваме:

1. Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца“ и Българската национална филмотека и регионалните музеи и галерии.

2. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.

3. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи и галерии.

4. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурени /извън единния разходен стандарт за издръжка на музеите/, допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

5. Да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби, дигитализация на движими културни ценности и представяни онлайн, издаване на каталози, публикации, музейни известия, рекламни материали и др.

6. Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки.

Обръщаме се към депутатите, министрите и към цялата българска общественост: Подкрепете ни! Исканията ни са справедливи и съвсем логични.

Уважаеми политици и държавници, НАСТОЯВАМЕ да ни включете в дневния ред на обществото!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари