"Мутрите" в здравеопазването нямат интерес от реформа

1
Не е задължително те да са някакви тъмни субекти с големи мускули
Не е задължително те да са някакви тъмни субекти с големи мускули

"Мутрите“ в здравеопазването нямат интерес от реформа и само обща политическа воля може да доведе до промяна в системата.

Това коментира в интервю за Дарик неврохирургът д-р Емануил Найденов.

В началото на ноември той и екипът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ извършиха уникална операция, като отстраниха огромен еднокилограмов тумор от мозъка на пациент.

41-годишният Божидар беше изписан от болницата тази седмица и му предстои продълителна рехабилитация, за която семейството има нужда от подкрепа.

В ефира на Дарик д-р Найденов призова и за бързо изграждане на национална детска болница, както и за повече човещина в отношенията между лекари и пациенти.

Д-р Найденов сравни здравеопазването ни с болен организъм, който страда освен от хронично недохранване, и от много паразити„Системата е хронично недофинансирана, но не може пък от друга страна да финансираш една система, т.е. да й подаваш храна, като знаеш, че в нейния храносмилателен тракт има паразити. Трябва да се елиминират тези паразити“, каза лекарят.

Статуквото в здравната система обслужва интереса на една група хора, независимо дали ще я наречем здравна олигархия или по друг начин, посочи още неврохирургът.  И допълни, че „не може да се прави нова система със стари мениджъри“.

Статуквото е стабилно – то може да бута и правителства

Порочното състояние също е стабилно, то има механизми, които се борят срещу промяната – част от тези механизми са на ръководни звена. Така, че тези „мутри“ в здравеопазването, които не е задължително да са  някакви тъмни субекти с големи мускули, но те задължително са обвързани.

И в момента е стабилно, много стабилно – то може да бута правителства дори. Така че трябва да има политическа воля, така че всички настоящи и бъдещи политически сили трябва да постигнат консенсус и тази политика да се използва за здравеопазване, а не обратното – здравеопазването в удобни моменти да се използва за политика“, каза д-р Емануил Найденов.  

По повод смъртта на тригодишното дете в София, чиито родители обиколиха три столични болници д-р Емануил Найденов коментира: „Трябва да осъзнаем трагедията на тези родители. Моите съболезнования за тях!“

„Скъпи хора, всички имате деца, направете болницата!“

Според него е твърде вероятно ще се окаже от експертизата, които се правят в момента, че се касае за т.нар.злокачествено протичане на пневмония, чието развитие в огромен процент е фатално. „Другото – това, че един пациент обикаля в рамките на един град между няколко лечебни заведения, според мен тук вече трябва да се замислим какво трабва да подобри“,  допълни обаче той.

Неврохирургът призова да не се влиза в излишни битки кой и как да строи детската болница, защото дори в Камбоджа имало такава и се обърна към всички замесени: „Скъпи хора, вие също имате деца – обединете се, разберете се! Просто в случая националният интерес изисква тази процедура да се ускори максимално, не да говорим за възмездие. На какво, г-н Борисов, искате възмездие? Знаете ли? Нека тези, от които зависи да тропнат по масата и да посочат за задача с приоритет това нещо да бъде изградено.

3 900 лв. струва пътеката, по която е извършена уникалната операция

Цената на клиничната пътека по здравна каса за операцията, която беше извършена на пациента с огромен мозъчен тумор е 3 900 лева, каза д-р Найденов. Болницата и екипът са поставени в ситуация да оправдават разходите, направени за спасяването на 41-годишния мъж.

 „В западна Европа се оценява в рамките на 25-30 хиляди евро. Не смятам, че усилията, които сме вложили имат някаква цена. Факт е, че те имат цена обаче. Аз благодаря на ръководството и на фирмите, които проявиха разбиране за първия етап от процедурата за запушване на част от хранещите съдове на тумора, които направиха реверанс“, каза лекарят.

Призив за помощ за рехабилитацията на Божидар

Божидар е стабилен и се възстановява – днес д-р Найденов го е посетил и призова всеки, който може да помогне за рехабилитацията му. „И двамата със съпруга му са инвалиди. Винаги Божидар, макар и инвалид е работил и се е грижил за това семеайство, но сега освен че рехабилитацията е скъпа за семейството, той е извън строя. Ако всеки даде нещо малко, това семейство може да успее и да ни бъде един пример!“, каза още лекарят.

Всеки, който има желание, може да помогне на семейството - дарителската сметка на Божидар е:

Дарителска банкова сметка в ООБ: Божидар Етрополски
BG16 UBBS 8448 4010 5014 13BIC / SWIFT: UBBSBGSF

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари