Мутациите не ускоряват разпространението на КОВИД-19

0
"За щастие установихме, че никоя от тези мутации не дава възможност на Ковид-19 да се разпространява по-бързо" - каза Луси ван Дорп от института по генетика към Лондонския университетски колеж
"За щастие установихме, че никоя от тези мутации не дава възможност на Ковид-19 да се разпространява по-бързо" - каза Луси ван Дорп от института по генетика към Лондонския университетски колеж

Новият коронавирус мутира, докато се разпространява по света, но никоя от документираните мутации не изглежда да ускорява предаваемостта му, твърдят британски и френски учени, цитирани от Ройтерс, предава БТА

В изследване на глобална база данни с вирусни геноми от 46 723 души с Ковид-19 от 99 държави, учените идентифицираха над 12 700 мутации, или промени, във вируса SARS-CoV-2.

"За щастие установихме, че никоя от тези мутации не дава възможност на Ковид-19 да се разпространява по-бързо" - каза Луси ван Дорп от института по генетика към Лондонския университетски колеж. - Трябва да останем бдителни и да продължим да наблюдаваме новите мутации, особено с излизането на ваксините".

Вирусите мутират непрекъснато и някои като грипните се променят непрекъснато. Повечето мутации са неутрални, но някои могат да са в полза или ущърб на вируса. Някои могат да намалят и ефективността на ваксините. Когато вирусите се променят, ваксините трябва редовно да бъдат адаптирани.

Проф. Франсоа Балу, който също е работил по изследването, каза, че засега резултатите от него не поставят под въпрос ефикасността на ваксините. Той обаче предупреди, че скорошното им въвеждане в употреба може да упражни нов селективен натиск върху вируса и той да мутира, за да се опита да избегне човешката имунна система.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър къмюникейшънс". В него са участвали учени от Лондонския университетски колеж и Оксфордския университет, от френския център Сирад и университета на Реюнион.

Данните са събрани до юли 2020 г. От 12 706 идентифицирани мутации 398 са наблюдавани многократно и независимо. Специалистите са се фокусирали върху 185 от тях, които са се появили поне три пъти независимо през пандемията.

Данни която и да е от по-разпространените мутации да увеличава предаваемостта на вируса, няма. Повечето мутации са неутрални за вируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари