Mtel демонстрира мощта на 5G мрежите

2
Очаква се те позволят скорост на пренос на данни от над 10 Gbps
Очаква се те позволят скорост на пренос на данни от над 10 Gbps

Мобилният оператор Mtel демонстрира за първи път в България предимствата на новото поколение 5G мобилни мрежи. Очаква се те позволят скорост на пренос на данни от над 10 Gbps.

По време на демонстрацията, проведена в Sofia Tech Park, бе измерена скорост от 2,2 Gbps (275 MB в секунда). Още по-голямото предимство на новия тип мрежа е изключително ниското закъснение (latency) от под една милисекунда. Така мрежата се показва като 15 пъти по-бърза и с 15 пъти по-малко закъснение, посочи Красимир Петров, директор "Конвергентна мрежа и услуги".

Именно ниското закъснение ще позволи "приложенията, работещи в реално време. Времето за обмен на информация между автомобили или роботи, например, ще бъде около милисекунда, за да могат те да станат неразделна част от живота ни", посочи Тодор Ташев, главен технически директор.

По-ниското време за изчакване бе демонстрирано чрез три робота, които стабилизираха топка върху равна повърхност. На видеото по-долу първо е показано колко бързо се справят те със задачата чрез 4G мрежа, а след това и с 5G.

По време на демонстрацията бе показано и стрийминг на видео съдържание с 4K резолюция.

За съжаление, ще трябва да почакаме, докато новата технология навлезе сериозно. Очаква се в края на т.г. да бъде приет нужният стандарт. Първите заявки на световни мобилни оператори (AT&T в САЩ, например) са още за края на 2018 година, макар експертите да са скептични относно поставените срокове.

У нас все още няма конкретна дата, но Mtel заявиха, че имат "намерение да бъдем първите".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари