Как 5G може да направи животът ни по-добър?

0
Новата технология ще промени редица индустрии, а с тях и нашето ежедневие.
Новата технология ще промени редица индустрии, а с тях и нашето ежедневие. Снимка: iStock

В Барселона всички говорят за 5G. И не само заради невероятно бързите скорости, а защото новата технология ще промени редица индустрии, а с тях и нашето ежедневие.

5G и автомобилите без шофьори

Може би най-голям ефект следващото поколение мобилни мрежи ще имат върху пътуването ни. За автономни автомобили се говори отдавна, но с 5G те ще станат реалност.

Петото поколение ще бъде 100 пъти по-бързо от 4G, а към мрежата ще могат да се свързват далеч повече устройства едновременно. Това ще помогне на автомобилите "да си говорят" в реално време: ще знаят кога друг автомобил сменя лентата, спира и други.

BMW iNEXT, електромобилът, който ще излезе на пазара през 2021 г., ще има сензори, които ще събират и обработват данни, които след това ще пращат в "облака", създавайки карта в реално време.

Операции

Тъй като 5G има далеч по-ниско време за реакция от 4G, ще направи възможно дори операциите от разстояние. Стартиращата компания NeuroDigital Technologies и лекари от Лондон използваха кукла, за да демонстрират как могат да правят операции от разстояние с роботизирана ръка.Същата ръка има редица сензори, които дори имитират чрез вибрация истинско докосване.

Ericsson пък постави желаещи в шофьорската седалка на автомобил, който се намира на 50 км. Благодарение на системата, човек може да управлява без забавяне волана и спирачките, а вибрациите създават усещане, че сте в колата и усещате неравностите по пътя.

И още

5G ще позволи на земеделците да оптимизират процесите, като сензори събират и обработват данни в реално време, което ще позволява на фермерите да контролират системите за водоснабдяване, например.

Новата технология ще донесе и още повече възможности за виртуална и добавена реалност - или облачни гейминг услуги, като Stadia, представена от Google тази седмица.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари