Мрачна картина - 680 души са загинали по пътищата на България

0
680 са намерили смъртта си по пътищата на страната, а близо 9000 са ранените
680 са намерили смъртта си по пътищата на страната, а близо 9000 са ранените

680 са намерили смъртта си по пътищата на страната, а близо 9000 са ранените.

Непрекъснато нараства броят на убитите на пътя и тази негативна тенденция се запазва вече поредна година, алармира пред Бгнес шефът на асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. Той допълни мрачната картина - че само началото на новата година - едва за 10 дни, вече има няколко десетки жертви. Най-големите трагедии на пътя се случват в големите градове - в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Според Тодоров, катастрофите могат да намалеят, когато политиците спрат да решават този проблем на парче. „ПТП-та ще намалеят, когато започнат да се инвестират средства за превенция, тъй като в момента такива няма.", отсече експертът. Той е категоричен, че законодателството ни в това отношение е остаряло и трябва да се осъвремени, за да не пази авантюристите на пътя, а да бъде безкомпромисно към тях. Тодоров апелира младежите, взели книжки наскоро, които са едни от най-рисковите участници в движението, да бъдат със специален статут. Шефът на БАПК е категоричен, че най-честата причина за катастрофите е високата скорост, неправилното изпреварване и навлизането в насрещното движение. Скоростта продължава да бъде основна причина за катастрофи.

Алкохолът, пък се нарежда на 5-6 място като причина за катастрофи. „Когато имаме ПТП с пиян водач и загинали хора обществото реагира много остро и бурно, тъй като едно е да загубиш управление и да направиш катастрофа, съвсем друго е, когато ти сам си се поставил в невъзможност да контролираш действията и постъпките си, знаейки, че това е опасно, губиш концентрация, употребяваш алкохол, и убиваш хора. , описа нещата експертът.

Тодоров припомни, че най-често посегналите към чашката шофьори се оправдават, като се възползват от пропуските на остарялата нормативна база. Тодоров отчете като добра практика навика на все повече хора в големите градове, които ползват drink and drive таксита, за да може автомобилът им да бъде шофиран от човек, който не е употребил алкохол. В малките населени места, обаче масово продължава да се пие и да се кара, тъй като там всички се познават - „от кмета, попа - до полицая - всички са приятели".

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари