Можете ли да ядете сладко, ако имате диабет тип 2?

14
Трябва да внимавате с приема на захари, но категоричното им спиране не е добре за тялото
Трябва да внимавате с приема на захари, но категоричното им спиране не е добре за тялото

Трябва да внимавате с приема на захари, но категоричното им спиране не е добре за тялото

Не е вярно, че ако сте диабетици, трябва да се откажете от сладкото. Макар и да трябва да внимавате с приема на захари, категоричното им спиране не е добре за тялото.

За щастие, има някои вкусни десерти, които можете да си похапвате, а тайната е в здравословния им състав. Нека разберем какво влиза в тази категория по-долу.

Диабет тип 2 в България

Захарният диабет от втори тип е доста разпространен на територията на страната. Диагностицираните случаи на заболяването в момента са повече от 2 млн. души, а тези в преддиабет - около 260 000. Има и още много случаи, които все още не са диагностицирани, тъй като симптомите са трудни за откриване от пациентите.

При диабет тип 2 е характерна хипергликемията, която представлява повишаване на нивата на глюкозата в кръвта. Инсулинът не може да се справи с нея. Затова е много важно тя да се поддържа в нормални граници, а ключово за това е храненето.

Според Световната здравна организация (СЗО), основните причини, които водят до диагнозата диабет тип 2, зависят от следните фактори:

  • Неправилна диета

  • Недостатъчно или пълно отсъствие на физическа активност

  • Затлъстяване

  • Хипертония

  • Фамилна обремененост

Здравословният начин на живот е не само жизненоважен, но и предотвратява усложнения, към които са предразположени страдащите от диабет тип 2.

Храни, подходящи за диабет тип 2

Има храни, които са по-малко вредни за хора с този тип диабет. Ключовото при тях е ниският глекимичен индекс (ГИ). На първо място, винаги се препоръчват пълнозърнести храни и нерафинирани брашна. Можете да използвате кокосово, ръжено или пълнозърнесто брашно.

Най-добрият съвет за приготвяне на сладкиши, например, е да замените рафинираната захар с по-здравословна алтернатива.

Такъв тип подсладители са следните:

  • Мед - ГИ е сравнително висок, но по-нисък от този на захарта - 50-75;

  • Кленов сироп - ГИ е колкото на меда, но съдържа много полезни вещества - 54;

  • Кокосова захар - богата е на хранителни вещества, а нейният ГИ е 35;

  • Сироп от агаве - нисък ГИ, но съдържа фруктоза и трябва да се внимава с него - 30;

  • Стевия - ГИ е 0, въпреки че е 200 пъти по-сладка от захарта;

Предимството при използването на естествени подсладители, като меда, който е богат на фруктоза, е, че освен че имат по-нисък гликемичен индекс, те също съдържат витамини, минерали и важни за тялото хранителни вещества. Освен това, тъй като фруктозата е по-сладка от захарта, тя може да се използва в по-малки количества.

Както споменахме, стевията също е добра алтернатива на рафинираната захар. Тя няма гликемичен индекс и калории, а също така притежава и фибри. Подсладителят е одобрен и от Европейския орган за безопасност на храните, който установи, че стевията не е канцерогенна, ако се приема в количества до 4 мг на ден.

Естествените подсладители не са без противопоказания. Всъщност фруктозата, е калорична захар, която е добре да се изчислява в общите калории, които трябва да се консумират дневно. Тя и стевията, ако се приемат в прекомерни количества, могат да имат слабително действие. Следователно трябва да се храните умерено и да не прекалявате с подсладителите.

За предпочитане е да добавите семена или сушени плодове към десерта си, което да помогне за намаляването на гликемичния товар. Също така избягвайте маслото и рафинираното слънчогледово олио, и се доверите на зехтин, кокосово масло или масло от семена.

Десерти за диабет тип 2

Всички сладкиши, които познавате, могат да бъдат приготвени така, че да са подходящи за възрастни и деца с диабет тип 2. От ключово значение е да се използват здравословни съставки, които да не повишават прекомерно кръвната захар и холестерола.

Ето и няколко примера:

  • Кроасани - пълнозърнесто брашно, стевия и кокосово масло;

  • Кекс - кокосово или пълнозърнесто брашно, стафиди или фурми за подслаждане, ябълки и кокосово масло;

  • Бисквити - пълнозърнесто брашно, кокосово масло или такова от семена, малко количество мед или сушени плодове, обезмаслено прясно мляко и портокалови корички. Можете да добавите и канела за аромат.

Преди всичко, избягвайте възможно най-много подсладителите с по-висок гликемичен индекс. Ако приемете десерт, който не е с подсладител, разходете се възможно най-скоро, за да подпомогнете на инсулина да преработи захарта.

Не забравяйте, че диабет тип 2 се лекува и лечението е във вашите ръце.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Леко с меда
    Аз лично го обожавам заради вкуса му. Но внимателно. Един мой познат така от съвети колко бил полезен меда взе да люска по една лъжица сутрин, обед и вечер. Че като започнаха да му лепнат устата отиде при лекар и онзи се хвана за главата. Меда е много вкусна храна, но полезните му качества са хилядократно надценени.
  • 1
    3
    Пълни глупости
    Спирането на сладкото не било добре. Е как да е добре. Онези белите мафиоти ще останат без работа. Ако искате да сте здрави забравете за сладкото и въглехидратите или поне ги ограничете силно. Яжте рядко - 1, 2 пъти максимум на денонощие, а не както ви препоръчват, да дъните през 5 мин. Всяк хранене стимулира производството на инсулин и накрая сте най-малкото с инсулинова резистентност (преддиабетно състояние). Яжте зеленчуци, месо, яйца и животински мазнини и ги е...е тия дофторя.
  • 1
    2
    до 1
    Търговците в престилки като кажат, че нещо се лекува имат предвид, че подлежи на третиране с някаква химия, а не че ще те излекуват. Това последното за тях е като анатема, че ще останат без касичката.
  • -1
    1
    Аз
    Диабет тип 2 не се лекува, той е доживотно прогресиращо заболяване. Добрия контрол на кръвната захар просто отлага във времето увреждането на всички органи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари