Какво се случва с тялото ни, когато преядем?

0
Преди да се заровите в тавата с мусака безконтролно, ви предлагаме да разберете какво се случва в тялото по време и след преяждане
Преди да се заровите в тавата с мусака безконтролно, ви предлагаме да разберете какво се случва в тялото по време и след преяждане

Преди да се заровите в тавата с мусака безконтролно, ви предлагаме да разберете какво се случва в тялото по време и след преяждане

1. Стомахът се разтяга

Стомахът е много еластичен орган. Почти като панталон за йога. Точният размер варира от човек на човек, но средностатистическият възрастен може да побере около един литър в него.

Но когато консумирате огромно количество храна, стомахът може да се разтегне до четири литра. Въпреки че след това той се връща в първоначалния си размер, редовното преяждане може да доведе до перманентно разтягане на стомаха, отбелязва MIla.bg.

Когато пиете газирани напитки или бира с вечерята, газовете в тях вкарват въздух в стомашното и чревно пространство, запълвайки го допълнително. Ограничете газираните напитки до минимум и опитайте чай от джинджифил.

2. Неправилно функциониране на стомашната тъкан

Тъканта в отвора на стомаха, която казва на мозъка, че сте сити, може да се повреди.

Тя се нарича "електрически тръбопровод" и „пита“ мозъка дали тялото е пълно и сито. В рамките на 20 минути мозъкът сигнализира и уведомява, че нямаме нужда от повече храна.

Но ако преяждате, рискувате стомашната тъкан да спре да функционира правилно в дългосрочен план, затруднявайки мозъка да разпознае ситостта.

3. Мозъкът проявява реакция, подобна на пристрастяване

Свръхконсумацията на изключително вкусни храни може да предизвика невроадаптивни реакции в мозъчната система за възнаграждение, подобни на тези, наблюдавани при пристрастяването. Така че, ако някога сте се чудили дали захарта всъщност е наркотик, ето вашето доказателство.

Когато се храните редовно, изпитвате нормално чувство на глад при нужда от храна.

Това е така, защото хормонът, наречен грелин, се повишава преди хранене и стимулира апетита. Същите тези хормонални нива намаляват след консумация на храна.

Но това не е е същото при преяждане и претоварване с картофено пюре, сос, пай, какао, яйчен ликьор и др.

С високо съдържание на мазнини и захар грелинът остава повишен дори след хранене. Това означава, че не се чувствате толкова сити и мозъкът ви не знае кога да спре.

Освен да влияе върху апетита, грелинът също така активира допаминергичния нервен път, участващ в регулирането на възнаграждението и мотивиращото поведение.

Така че, когато ядете мазни и сладки храни, вашите нива на грелин остават повишени, което активира освобождаването на допамин. Вие започвате да жадувате за тези изключително вкусни храни, защото те ви карат да се чувствате добре благодарение на освобождаването на допамин. Това води до доста порочен кръг.

4. Хормоните се освобождават и мазнините се съхраняват

Докато грелинът стимулира апетита, други хормони го държат под контрол и стимулират сито усещане. Този процес обаче може да отнеме до 20 минути, така че ако ядете бързо и жадно, може да преядете, преди мозъкът ви да получи информация какво се случва в стомаха ви.

Оксинтомодулин и пептид тирозин тирозин са хормоните на ситостта, които ви карат да се чувствате сити.

Те се отделят от червата, когато ядете висококалорична храна, и когато това достигне до мозъка, ви казва, че сте сити.

Освен това хормонът лептин казва на мозъка колко енергия имате в момента и от колко храна имате нужда – нещо като банкова сметка, живееща от заплата до заплата.

Този хормон също задейства мозъка ви да изпрати сигнал, с който ще спрете да се тъпчите.

5. Кръвната ви захар се вдига до небето

Когато преяждате, панкреасът произвежда допълнителен инсулин, за да преработи захарното натоварване от въглехидратите и да го премахне от кръвта.

Тялото ви ще произвежда инсулин, докато мозъкът ви научи, че нивата на захар в кръвта са безопасни.

Но хормоните не се движат толкова бързо, колкото си мислим. Докато мозъкът ви получи информацията, че кръвната ви захар отново е нормална, нивата ви често са твърде ниски и под здравословния праг. Това води до изтощение, виене на свят, гадене и дори депресивни симптоми. Те, от своя страна, често ни карат да искаме да ядем повече храна, особено въглехидрати.

6. Може да имате киселини

Стомахът произвежда солна киселина, за да разгражда храната. Повече храна, повече киселина, която дразни лигавицата на стомаха и която може да „пропълзи“ в хранопровода. За да разсеете това усещане за парене и дискомфорт, изпийте 1 ч.л. сода бикарбонат, разтворена в чаша с вода.

7. Моделите ви на хранене и сън са променени

Циркадният ритъм, който контролира кога искате да спите и кога искате да ядете, ще бъде компрометиран.

Ако преядете, този часовник може да се измести и да ви накара да искате да ядете повече.

Преяждането също така нарушава моделите на съня. Сънят става по-неспокоен, което може да доведе до умора и раздразнение, а след тях почти винаги посягаме към пица или подобни храни.

8. Изтощени сте

Вашата парасимпатикова нервна система се включва при преяждане. Кръвта се втурва към тънките черва, за да подпомогне храносмилането на допълнителната храна.

Това поставя тялото в състояние на летаргия и това, съчетано с инсулиновия отговор, е причината да пълзим до дивана след дълги празници и обилни трапези.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари