Можеш да разрушиш, но не да унищожиш…

1
Нешка Робева: Една шепа лумпени рушат, защото новите им господари го изискват
Нешка Робева: Една шепа лумпени рушат, защото новите им господари го изискват Снимка: Facebook

Нешка Робева: Една шепа лумпени рушат, защото новите им господари го изискват

Поредният паметник беше разрушен.

Една шепа лумпени, водени от гьон сурати и джендър подлоги на правилните посолства, /не, не цитирам г-жа Митрофанова, това вече и слепите и глухите го знаят/ - рушат! Рушат това, което народът ни е построил и нарекъл паметник, за да напомня за отминали времена събития и живот - добри или лоши… Рушат, защото новите им господари го изискват. Рушат с комсомолски ентусиазъм и фанатична вяра на хунвейбини и талибани.

Рушат ПАМЕТНИЦИ!

Рушат, подражавайки едно към едно на тези, които яростно отричат и също като тях, размахвайки лозунги, искат да ни убедят, че всичко се прави в името на народа и за народа.

Не си спомням, кой от известните съветски десиденти, няколко години след падането на социализма, с тъга установи, че Западът повдигна желязната завеса толкова, колкото да изтече тинята към нас… Страшното е, че западната тиня се смеси с нашенската и ни навря в нужника… И сме затънали до шия… Ние дебилите, с волското си търпение и овчедушие!... Затънали сме, но не помръдваме, защото милозливо крепим на раменете си „умно-красивите“ си отрочета! Миличките ни. Защото те са наши избраници, защото те знаят!... Те са учили на запад… Нали не е трудно да се разбере, че ни водят към светлото евроатлантическо тресавище, както техните родители ни водеха към светлото комунистическо бъдеще. И какво, в действителност можем да искаме ние – овехтелите, нещастници, които не стига, че ни търпят и отделят от залъка си за нас, ами си разрешаваме да знаем, да помним, пък и от време на време да казваме по нещо.

И отново мисля за паметта и паметниците, за тяхната роля, за историята и „историците“, за символите…

Мисля за историческата истина?! / Дали някой го е еня за нея?/ Оруел го е казал… /Който има в дома си повече от 16книги, ще разбере за какво иде реч…/В главата ми се блъскат знания и спомени от близкото и по-далечно минало, за съдбата и живота на моя народ… За героите и предателите, за доносниците, родоотстъпниците, за будителите и тъмничарите, за блюдолизците и изродиците, за нагаждачите…

И си блъскам главата, с какво умно-красивите ще заместят разрушените паметници, какво ще поставят на тяхно място? С какво ще се представят пред бъдещите поколения, пред деца и внуци? Живеем във време на лъжа, разруха, невиждан грабеж, масово затъпяване и опростачване, себеотричане и самоунищожение…

Но...Имам идея!

Евроатлантическа! Модерна! Заимствана от един чешки авангардист, поканен и участник в наше авторитетно изложение. Спомням си творбата - инсталацията, в която ни представяше точно така и точно такива, каквито сме и каквито светът ни вижда и възприема. Трябваше да запазим този шедьовър на съвременния изкуство, ако не да го издирим и инсталираме на мястото на мавзолея или на мястото на поредния разрушен паметник. Какво представляваше? – Гениална творба… Истинско проникновение - клозетна чиния поставена в центъра на географска карта на територията България!

Клозетната чиния – България! Това не е социалистическо изкуство. Това е истинското съвременно изкуство! С болка признавам – истинско! Неолиберално, евроатлантическо, такова, каквото по времето на комунизма бе невъзможно да види бял свят! Защото терорът върху некадърниците беше факт. Кой съвременен културолог, историк, политик умен и красив, ще посмее да го отрече?

Би трябвало да спра до тук, но случайно попаднах на интервю по БНТ с проф. доктор, историк и културолог - Тодор Чобанов. Човек, който уважавах, който не е от плеадата измислени интелектуалци, набедени професори и т.н. Заслушах се… И онемях. Не знам какво би ме подтикнало да изкажа толкова откровени лъжи, осъзнавайки, че го правя пред очите на цяла България, пред колегите си, пред учениците ми, пред близки и приятели? Но знам, защо за мен е невъзможно - защото моите, тъй обикновени родители, са ми вменили чувството за срам и страх от лъжата. Защото знам с колко и без колко мога. Защото не вися пред ничия хранилка… И защото държа да бъда свободен човек.

Колко тъжно за ерудит и учен, като Тодор Чобанов… Ще си разреша след ден, два, да поспоря с него - човекът, който пренебрегна мнението на СБХ, на редица наши изявени творци, интелектуалци, на още толкова от чужбина и застана зад разрушаването на Паметника на В. Старчев „1300г. България“. Защото ни разделял?! Сериозно?! И той ли? И когато без да му трепне окото, обяснява, че нямаме паметници на наши владетели и исторически личности, ще припомня на г-н професора, десетките монументи, пръснати из цяла България създадени от изключителни творци, свързани с историческото минало и гигантите на България, в това число и владетели. Въпреки, че съм сигурна, че Т. Чобанов, по-добре от мен, ги познава.

Тогава защо???

Защо и за какво един човек може да изгуби самоуважение и достойнство???

Нешка Робева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    до педалите еврозжендърчета!
    Нолкото и да квичите, не можете стъпи на малкото пръстче на Нешка! Жалки нищожества, които никой не ги знае живи ли са или не! Когато Нешка се бореше за въздуха на Русе, вие или родителите ви викахте „Да живее БКП!“
  • 0
    7
    Фена на Бидона Диментен.
    Ей, лилипути. Когато направите за България толкова, колкото е направила Неша Робева, тогава я обиждайте и критикувайте. Нещастници. Чеп за зеле не става от Вас.
  • -2
    6
    До Нешка, руската пешка
    Нешке, Нешке, говориш за паметници, пръснати в страната. А това което в момента се демонтира е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПО РАЗМЕРИ паметник в ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР на столицата. Това е място, на което ако има паметник, то този паметник трябва да бъде на нещо, което олицетворява БЪЛГАРИЯ. Тази България, която е родина на всички нас. Редица са личностите, които олицетворяват това. Редица събития имат огромно значение за нашата изстрадала България. Но най-малкото това е паметника на Съветската армия. Явно този паметник разделя. Нима има място в центъра на София за нещо, което разделя? Или на Нешка, като на истинска руска пешка й харесва именно това, да живеем разделени.
  • 0
    5
    Анчо
    Предполагам,че когато Нешка се бореше за чист въздух в Русе,фенката на путлерчо е била все още в нечии топки.
  • 2
    4
    До 1
    Ачо,а дали това мнение на Нешка важи за Русия и нейните войски...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари