Може да разследват бивш вътрешен министър за участие в организирана престъпна група

0
Спецпрокуратурата неправилно е отказала да разследва Христо Терзийски
Спецпрокуратурата неправилно е отказала да разследва Христо Терзийски

Спецпрокуратурата неправилно е отказала да разследва Христо Терзийски

Прокурор от Върховната касационна прокуратура е отменил отказа да се образува дело срещу бившия вътрешен министър Христо Терзийски. Решението преписката да бъде прекратена е било прибързано, пише в постановлението. Наблюдаващият прокурор не е бил запознат със събраните СРС-та по случая, пише Mediapool.

Преди да стане министър

Разработката срещу Терзийски е от времето, когато бе шеф на главна дирекция "Национална полиция". Тя се води от "Вътрешна сигурност", а подозренията са, че висши полицейски служители са участвали в престъпна група и Терзийски е бил сред тях.

Тогава вътрешен министър е Младен Маринов, който бе наследен на поста именно от Терзийски. "Вътрешна сигурност" е на пряко подчинение на министъра, но Маринов казва, че не е знаел за разработката. За нея обаче са уведомени в ДАНС. Терзийски става министър, докато разработката все още е активна.

През миналото лято материалите са били докладвани във върховната прокуратура с предложение да се образува дело, защото има данни за престъпна дейност с участието на висши полицейски служители. В началото на 2021 г. прокуратурата е отказала да започне разследване, а след това този отказ е потвърден от апелативната спецпрокуратура. Сега обаче това решение е отменено.

Къде бяха СРС-тата?

Още в края на миналата година, когато бе съобщено, че е имало разработка срещу Терзийски, от прокуратурата заявиха, че МВР е нарушило закона, защото доказателствата от СРС са постъпили три месеца след като прокурорът е решил, че няма данни за престъпление.

Именно заради липсата на тази информация отказът е отменен. В него е записано, че трябва да се проведе всестранна проверка, а решението е взето "при неизяснени в пълнота фактически данни поради непълнота на извършените проверки".

Не знаехме

Преди два месеца Терзийски коментира, че не е знаел за подобна разработка. Обясни, че не е викан за обяснения от "Вътрешна сигурност". В същия дух се изказа и предшественикът му на поста Маринов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари