МОСВ предлага законодателни промени за ограничаване на неприятните миризми

0
Екоминистерството представи предложенията си в Народното събрание
Екоминистерството представи предложенията си в Народното събрание

Екоминистерството представи предложенията си в Народното събрание

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) представи пред депутати от ресорната парламентарна комисия предложения за въвеждане в законодателството на нови изисквания, свързани с ограничаването на неприятни миризми от промишлените инсталации.

Да се разработи Ръководство за моделиране на миризми, в това число дефиниране на термина „неприятна миризма“, е една от идеите на работната група, проучвала проблема. Промяна при необходимост на образците на уведомления и искания, подавани от възложителите към компетентния орган е друго предложение. Предлага се и изготвяне, изпълнение и редовен преглед на План за управление на миризмите (ПУМ) за всички институции. Докладът на работната група отчита също, че няма ясно разписано правило за отстояния от промишлените зони и населените места, предава БТА.

Предложенията бяха представени в презентация от заместник-министъра на околната среда и водите Ренета Колева. Тя обясни, че в рамките на работната група са били изискани становища от Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Да се въведе етапност в процедурите по екологична оценка и оценка на въздействие върху околната среда, като първо от съответните компетентни органи по опазване на околната среда и водите се изрази становище относно степента на очаквания риск, гласи част от становището на МЗ. Да се въведе количествено измерение на термина „системно емисионно нарушение“ е предложено от МРРБ.

"Проучени са били методите за оценка на миризмите, разгледани са и нормативни уредби в други държави. Сравнението на статистическите данни за концентрацията на миризми, прогнозирани чрез модел, с критериите за въздействие на миризмите е определено като един от най-често използваните инструменти от регулаторните органи за оценка на риска от въздействие на миризмите при оценките на етапа на планиране, отбеляза зам.-министърът. Белгия и Унгария са сред държавите, в които имат законодателство за справяне с миризмите. Контролът се основава най-вече на инспекция на място", отбеляза Колева. Германия има дългогодишна регулация за миризми, добави тя.

"Проблемът е сложен, няма уеднаквено законодателство и Европейският съюз не ни предлага някакво решение, няма директива, която да се транспонира", коментира в началото на заседанието министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов. Той увери, че са положени сериозни усилия, за да се проучи въпросът и да се очертаят решения, защото, по думите му, българите са станали особено чувствителни относно проблема за миризмите. Той даде пример с Русе и Разград, като твърди, че за крайдунавския град са взети сериозни мерки, а за града в Лудогорието проблемът е решен. В обществото вече стои въпросът и за светлинното замърсяване. Според Попов институциите не искат да припознаят проблема с неприятните миризми.

Темата с миризмите е сериозна, материята е мултидисциплинарна, съгласи се заместник-председателят на ресорната комисия Младен Шишков (ГЕРБ-СДС). Той посочи, че по инициатива на ръководството на комисията е направено законодателно проучване как стои въпросът в европейски страни и в Канада. Шишков изрази надежда, че дейността на работната група в МОСВ ще бъде първата сериозна крачка към решаването на проблема с неприятните миризми.

"Това е пример за осъзната и отговорна работа, това е пример и за обществото как, когато искаме да решим определен проблем, може да го направим", обърна се Татяна Султанова (ПП-ДБ) към ръководството на МОСВ.

"Проблемът е, че почти всички методи на измерване са субективни", отбеляза Коста Стоянов ("Възраждане").

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Бай СТАВРИ
    "Той даде пример с Русе и Разград, като твърди, че за крайдунавския град са взети сериозни мерки, а за града в Лудогорието проблемът е решен " - демек В РУСЕ НЯМА ПРОБЛЕМ С МИРИЗМИТЕ.
  • 7
    1
    русенец
    Не с миризмите, а с отровите се борете! В кравефермата мирише лошо, но не е отровно. Има отрови, които не миришат. Аман от дебили в тази София!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари