МОСВ: Няма замърсяване в морето край заседналия кораб

0
При проверката на място не е установена опалесценция и следи от нефтопродукти в морето около кораба
При проверката на място не е установена опалесценция и следи от нефтопродукти в морето около кораба Снимка: Апелативна прокуратура - Варна

При проверката на място не е установена опалесценция и следи от нефтопродукти в морето около кораба

Експерти на Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна и Регионалната лаборатория към ИАОС извършиха проверка и пробонабиране с катер на Дирекция „Морска администрация – Варна“. Те са действали по сигнал за изтичане на азотни торове в морето от заседналия край Камен бряг товарен кораб „Vera Su“.

Взети са две водни проби от морските води. Първата е до кораба в посока открито море, а втората пред носа на кораба, където е предполагаемото изтичане на товара, съобщиха от МОСВ. По-рано днес стана ясно, че плавателния съд се е наклонил.

Граждани предупреждават за екокатастрофа край заседналия кораб

Експресните проби за показатели – pH, разтворен кислород, не отчитат отклонение от нормите. На място е измерена прозрачността на водата, която е 6,5 м. При проверката на място не е установена опалесценция и следи от нефтопродукти в морето около кораба.

Съгласно получената до момента информация за химическия състав на товара, е важно да се установи дали има превишения в стойностите на показателите: азот амониев, азот нитратен и азот нитритен. Резултати от анализа на пробите биха потвърдили дали има замърсяване в морето.

БДЧР ще продължава да следи състоянието на водите в Черно море в района на заседналия кораб и има готовност да предприеме всички мерки съгласно компетенциите си за предотвратяване на екологични щети при стартиране на последващите aварийно–спасителни действия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Срещнали се двама приятели със сини фланелки. Гледали се мълчаливо и накрая единия казал:
- Изглеждаш ми отпаднал...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари