МОСВ: Няма преговори боклукът на Рим да идва у нас

0
Страната ни стриктно спазвала разпоредбите европейския регламент за превози на отпадъци, твърдят от екоминистерството
Страната ни стриктно спазвала разпоредбите европейския регламент за превози на отпадъци, твърдят от екоминистерството

Не се водят преговори с Италия за внос на отпадъци, съобщи пресцентърът на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) във връзка с медийни публикация.

От ведомството уточняват, че нито правителството на Република България, нито Министерството на околната среда и водите водят преговори с Италия за приемане на отпадъците на Рим или други италиански градове.

В съобщението се посочва, че страната ни стриктно спазва разпоредбите европейския регламент за превози на отпадъци. "С оглед да се поощри енергийното оползотворяване на RDF, образуван в България, и да се предотврати прекомерен внос, Законът за управление на отпадъците въвежда ограничение за внос в България на отпадъци, предназначени за изгаряне", посочват от МОСВ.

България е единствената страна в ЕС, която е въвела това ограничение за внос, информират от ведомството и уточняват, че отпадъците, цитирани в публикациите, са обект на предварителна нотификация и могат да бъдат внасяни единствено с цел оползотворяване.

"Забранени са превозите на отпадъци за Република България, предназначени за обезвреждане и депониране", уточняват от екоминистерството.

От министерството съобщават, че към момента в МОСВ няма постъпили заявления за внос на отпадъци с произход град Рим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари