Морето изхвърли мъртва акула край Евксиноград

1

Това е рядка находка за варненския плаж

Еднометрова черноморска акула изплува вчера на плажа в местността Траката край двореца Евксиноград. Снимката на хищника предизвика бурни дебати в социалните мрежи. Мъртва акула на варненския плаж не е честа находка, въпреки, че специалисти коментират че този вид акули приближават брега по време на размножаване. Тази акула е напълно безобидна и няма нищо общо с тази, която напада човека, въпреки зловещия си вид. Тя е сред най-бавно растящите акули на планетата. Продължителността им на живот е до 25 години.

Черноморската акула (Squalus acanthias) принадлежи към семейството на бодливите акули и се среща навсякъде из Атлантически и Тихи океан и в моретата около тях. За разлика от своите океански и средиземноморски посестрими Squalus acanthias достига дължина едва до 150 сантиметра и тегло максимум до 12 килограма. Храни се с различни видове дребни риби, движи се обикновено на пасажи, които обитават придънните слоеве на водата.

Популацията на черноморската акула намалява критично. Една от причините е стопанският ѝ улов, алармират от Института по океанология във Варна и настояват за спешни мерки за справяне с проблема.

Проверка на “24 часа” показа, че само няколко часа след публикуването на снимката, акулата вече я нямаше на плажа до Евксиноград.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари