МОН е получило 6 пъти по-малко тестове от обещаните от здравното министерство

0
Образователният министър разкритикува здравния заради затварянето на училищата
Образователният министър разкритикува здравния заради затварянето на училищата Видео: Дарик радио

Образователният министър разкритикува здравния заради затварянето на училищата

Въпреки че вчера на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че до края на деня образователното министерство ще получи 1 млн. теста, които да използва за връщането в класните стаи на учениците от 5 до 12 клас, това не се е случило. 

Образователният министър Николай Денков заяви пред „Дарик радио“, че ведомството е получило 168 800 теста, което е 6 пъти по-малко от заявката на Кацаров.

Така в момента тестове има само за най-малките ученици - тези до 4 клас. По думите на Денков наличните тестове ще стигнат до 10 декември, но само за децата до 4 клас. Ако министерството получи пратка от 1 млн. теста, те веднага ще бъдат разпределени, за да може максимално голям брой ученици да се върнат в класните стаи.

Денков каза още, че получените близо 170 хил. теста ще се използват приоритетно за най-малките деца, защото основната цел е те да учат присъствено.

По-рано от пресцентъра на образователното министерство посочиха, че има налични 283 хил. теста и всички те са предназначени за учениците до 4 клас, за да може да стигнат до 10 декември.

Образователният министър разкритикува здравния заради затварянето на училищата. По думите му това е решение на здравното ведомство, в което той няма участие. „Аз никога не съм искал да бъдат затваряни училищата. Няма никаква логика аз да не искам да има присъствено обучение. Аз самият бях изненадан от начина, по който бяха затворени училищата“, заяви той.

По думите му решението дали учениците могат да влязат в клас още от понеделник, зависи от промяната на заповедта за затваряне, издадена от здравния министър. От Стойчо Кацаров зависи и осигуряването на достатъчно количество тестове за учениците, както и решението за хибридна форма на обучение - присъствена и дистанционна. Министърът на здравеопазването задава рамката, а Министерството на образованието се опитва да работи в тази рамка, посочи министър Денков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари