Момиче спи цели 9 години, а събуждането й предизвика огромен шок

0
Некролепсията или "сънната болест" е дефинирана за първи път през 1880 г.
Некролепсията или "сънната болест" е дефинирана за първи път през 1880 г.

Случаят с Елън Садлър, съвсем обикновено момиче, което заспива един ден и не се събужда 9 години, очарова хората и до днес

Елън е родена на 15 май 1859 г. в многодетно семейство от 12 деца. Тя е десетото дете и живее с близките си в малко британско селце, разположено между Оксфорд и Бъкингамшир, известно като Турвил. Така се превръща в „спящото момиче от Турвил“, разказва "Труд"

Баща й, Уилям Садлър, е фермер. Той загива при катастрофа, когато Елън е малка. Майка ѝ Ан Сандлър се омъжва повторно за Томас Фревен, работник във фабрика, който се отнася към децата ѝ като към свои и като цяло семейството живее щастливо и съвсем нормално. Елън е здраво дете без здравословни проблеми. И тогава, на 29 март 1871 г., когато е на 11 години, тя ляга да спи с останалите си братя и сестри, както всяка друга нощ. Единствената разлика е, че тя не се събужда на следващата сутрин!

Братята, сестрите й, майка и пастрокът ѝ я блъскат, крещят, но Елън продължава да спи. Първоначално всички мислят, че е починала, но момичето все още има пулс и е топло. Местните лекари анализират нейната ситуация, но никой не е виждал нещо подобно преди. Те не могат да кажат какво е причинило това дълбоко състояние на хибернация.

Експерти от цялата страна идват да гледат Елън, но никой от тях не е виждал или чувал за нещо подобно. А момичето продължава да спи...

Необясним феномен

След като се разчува, хората идват в дома на Елън, за да дарят пари и да помогнат на семейството с лечението. Проблемът е, че лечение няма! Някои от хората, посетили семейството, дори настояват да се опитат да събудят момиченцето. Използват различни видове аларми и часовници, но нито един не проработва.

Times публикува статия за случая на Елън по-късно същата година, в която пише: „Един от най-удивителните, необясними физиологични феномени, които някога са се случвали.“

Именно това прави Елън наистина популярна, привличайки дори хора от чужбина да видят спящото момиче. Освен че даряват пари за нея, те започват да плащат солидни суми и за малки кичури от косата й. Тъй като семейството е голямо, а доходите малки, родителите приемат даренията и дори доста забогатяват.

Това довежда до федерални разследвания, защото местната полиция смята, че близките ѝ печелят от бедното момиче. От друга страна родителите споменават, че не искат пари от никого и хората даряват по собствено желание.

Всички се чудят как момиченцето е живо, след като месеци наред не яде и не пие нищо? Майка ѝ използва малък чайник, за да я храни с каша, мляко и вино със захар. След една година челюстта на момичето се заключва и тогава майката започва да я храни през малка пролука, където липсва един от зъбите на детето.

Голямото пробуждане

Само 5 месеца след смъртта на майка си, Елън се събужда след девет дълги години сън. Заспива на 11 и се събужда на 22! Необяснимото събуждане се случва в новогодишната нощ на 1880 г. На следващия ден - 1 януари 1881 г. - вестниците полудяват! Целият свят знае - въпреки че всички са загубили надежда, спящото момиче от Турвил ще се събуди!

Заобиколена от братя и сестри, които едва разпознава, Елън научава тъжната новина, че и двамата ѝ родители са починали. Както се очаква, Елън е в шок! Тя казва, че не е сънувала нищо или поне - че не помни. Заспива като момиче, буди се като жена. Отнема ѝ време да разбере всичко, което се случва и да обработи информацията.

Психически Елън все още е на 11 години. Тя няма възможност да придобие никакво образование или общи знания чрез житейски опит. Леля ѝ Грейс е тази, която се съгласява да се погрижи за момичето и да го научи на света, в който трябва да живее - и то бързо!

Повечето от парите, събрани по време на преспиването, са похарчени, което означава, че Елън трябва да си изкарва прехраната въпреки всичко, което се случва. Изработва гердани от мъниста. Няколко години по-късно тя се жени за фермер от Рединг и ражда шест деца.

С течение на времето интересът към Елън започва да намалява и тя изчезва от публичната сцена. Известно е, че умира през 1901 г., но какъв е бил животът ѝ и дали е имала някакви здравословни проблеми към края - не е ясно.

От какво всъщност страда Елън?

След като Елън се бужда през 1880 г., д-р Гелнеу започва да обмисля медицинските състояния, които биха накарали Елън да навлезе в дълбок сън. Некролепсията или "сънната болест" е дефинирана за първи път през 1880 г. Това рядко заболяване на мозъка кара човек внезапно да заспи за дълъг период от време. Нарколепсията се причинява от липса на орексин, който е химически хипокретин в мозъка и ни помага да се събудим и да останем будни през деня.

Въпреки че нарколепсията не причинява дългосрочни здравословни проблеми, тя може да причини дългосрочни психични проблеми за тези, които губят голяма част от живота си в сън, както в случая с Елън Сандлър. Лекарите също обмислят възможността дългосрочното заспиване на Елън да е причинено от депресия поради загубата на обичаният ѝ баща в детска възраст.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари