Моментът, в който поглеждаш смъртта в очите

0

История за любовта, която лекува душата и тялото в най-трудните момент, в който поглеждаш смъртта в очите.

Такъв е разказът на Анета и Захари Тодорови, които заедно преборват болестта рак на гърдата.

За „Тази неделя” по bTV Анета сподели, че тежко преживява новините за диагнозата. Научава за нея преди година.

„Доста неща се сринаха за мен, но благодарение на Захари, приятелите и семейството, по-лесно преминах през трудностите. Определено съпругът ми ме спаси”, сподели тя.

Анета сама открива бучка в гърдата. Бързо след това ѝ насрочват операция, а месец и половина след това опериращият хирург препоръчва тя да се подложи на лъчетерапия и химиотерапия. След съвет на лекарите заради тежестта на лечението, Анета замразява яйцеклетки.

По думите ѝ взима решението, защото не е било ясно дали ще може да възвърне репродуктивните си способности след процедурите.

Признава, че Захари не я е оставял да се отпусне в болницата и я е разсейвал непрекъснато, за да не се съсредоточава върху болестта.

„Тази болест се лекува, тя е в миналото и продължаваме напред. На първо място е важно да се грижа за себе си”, подчерта Анета.

 Съпругът ѝ Захари разказа, че пътят през болестта е бил труден, но е ключово да се стегнеш и продължиш напред. Той предлага брак на Анета без предварително планиране. Щастливият момент се случва докато чакат кръвни тестове в болницата. Двамата сключват брак през юни тази година.

„Не знам дали любовта лекува, но дава сили на човек да продължи напред. Когато чуеш подобна диагноза, осъзнаваш, че някои от нещата, за които се бориш са безсмислени. Променя се светогледът”, сподели Захари.

Специалистът по репродуктивно здраве д-р Георги Стаменов обясни, че е важно всяка година жените да посещават специалист.

Лекарят обясни, че правят всичко възможно да съхранят яйцеклетките на жени, получили диагнозата рак. По думите му хората, които са заболели от рак, живеят в бъдещето. Именно затова е хубаво да се замразяват яйцеклетките.

Стаменов подчерта, че е възможно да се вземат яйцеклетки ако пациентът е започнал терапия, но процедурата е по-сложна. Според него когато предстои подобно лечение е добре да се предприемат мерки. Той обясни, че държавата и фондът за ин витро поема лекарствата и замразяването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари