Мохд Абуаси: Турция не пази активно границата, умишлено не се спират мигрантите

0
Явно има нещо, което е гнусно в този случай, заяви директорът на Центъра за близкоизточни изследвания
Явно има нещо, което е гнусно в този случай, заяви директорът на Центъра за близкоизточни изследвания Снимка: Десислава Пътева

Нашите граничари могат да стрелят по мигрантите и да кажат, че са били застрашени, коментира експертът

Очаква се мигрантският натиск към България да се засили през зимните месеци. Това мнение изразиха бивши вътрешни министри след инцидента с убития полицай на границата ни с Турция.

"Не за първи път на нашата граница се стреля от трафиканти. Интересно е обаче, че хората в това село до инцидента говорят как всеки ден виждат по 10-20 души. Щом цялото село го знае, сигурно и полицията знае, или граничарите. Когато се стреля, сигурно не е мигрант, който ходи с оръжие, а самите трафиканти, свързани с канала, който минава оттам", заяви директорът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Според него само разследването ще установи дали стрелбата е от турската, или от българската страна, но реакцията на турците е много странна, защото, когато има стрелба, независимо къде е по границата, те би трябвало да реагират.

"Една граница не може да се пази само от едната страна. Не виждам активна роля на турците в запазването на тази част от нашата граница. Дали това се прави нарочно, това турците трябва да го обяснят на нашата власт. Явно има нещо, което е гнусно в този случай. Защо продължават да минават от същите участъци? Явно някой не иска да ги спира или на някого се плаща да не ги спира", категоричен е гостът.

По думите на д-р Абуаси двама души, които да патрулират, не са достатъчни на границата и има някакъв пропуск в случая, за който не е ясно дали е свързан с човешкия ресурс или с вид корупция.

"След това убийство очаквам малко да намали мигрантският натиск на тази част от границата, защото се знае, че има убит полицай, но дали зимата и студът ще увеличат мигрантския натиск – не вярвам", сподели д-р Абуаси.

Той смята, че самата ограда не може да пази и трябва да има достатъчен човешки ресурс за тази цел.

"Говорим за каналджии. Защо са стреляли, това е въпросът, и кой има това оръжие. И нашите граничари могат да стрелят по мигрантите. Той може да стреля и да каже, че е бил застрашен. Той може да стреля и тогава деца да умират от тази работа, жени да умират, няма в случая ясни критерии", обясни гостът.

Д-р Абуаси коментира, че отношенията ни с Турция в последните години са много добри, но не е добра ролята на Турция в запазването на тяхната част от границата. Той не вярва, че турците може да засилят контрола на границата, защото самите власти не чувстват опасност от България към Турция.

"Диалогът трябва да го има отдавна и без този инцидент. Това е граница, където минават мигранти, където Турция получава от ЕС много пари, за да не пуска мигрантския натиск. Ние можем да връщаме тези мигранти откъдето са влезли. България връща някои, но повечето не, иначе щеше да е празно в Харманли, а не всеки ден да идват нови", посочи д-р Абуаси.

Той е на мнение, че корупцията е във всички етажи на властта и не е изключено и по границата да има корупция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари