Модерният ангиограф в УМБАЛ - Русе заработва от утре

2

Ангиографът, с който Университетската болница в Русе разполага от две години, ще заработи от утре.

Новината дойде в днешния Световен ден на сърцето. „Ще натиснем копчето“ заяви д-р Иван Стоянов – управител на болницата. Разходите по първата процедура ще бъдат покрити със средства на лечебното заведение, понеже още няма сключен договор за неговата употреба с Националната здравноосигурителна каса. „Надяваме се, че от догодина нещата ще бъдат решени“, оптимист е д-р Стоянов. Апаратът струва 1 200 000 лв. и е последен модел на техниката. С него ще работи д-р Саркис Калустян, кардиолог в УМБАЛ „Св.Анна“ – София, информира Арена Медиа.

Той заяви, че утре ще бъде извършена ангиографско изследване на пациент. Това е контрастно изследване на аортата и нейните разклонения, изключително необходимо за уточняване на диагнозата и последващо лечение. При ангиографията се извършват последователна поредица от снимки, които позволяват да се прецени състоянието на кръвния поток в големите артерии и вените. Тя се използва за опознаването на кръвоносните съдове в различни части на тялото.

70 души измериха кръвното си в импровизирания кабинет на първия етаж в Хирургичния блок, като получиха информационни материали от РЗИ и при проблем - напътствия от лекарите извършващи манипулацията.

30 бяха желаещите да се включат в инициативата на Световната здравна организация и да направят своето “Healthy Heart Selfie”.

Източник: Арена Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари