Модерен компютърен томограф получи Онкологичният център в Русе

0

Модерен компютърен томограф ще заработи в най-скоро време в Комплексния онкологичен център, след като апаратурата бе доставена днес в медицинското заведение. Управителят на КОЦ - Русе д-р Камен Кожухаров обясни, че предстои доставка на още няколко апарата, които са необходими за лечението на пациенти, след което ще се проведе обучение на персонала и вероятно през април новата апаратура ще влезе в действие.

Компютърният томограф ще бъде използван за планиране на локализацията на туморния процес в тялото на пациента, и данните получени от него ще бъдат подавани към линейния ускорител, чрез който ще се облъчва и унищожава тумора. Самият линеен ускорител вече е монтиран, обясни д-р Кожухаров, и се очаква Агенцията по ядрено регулиране да провери и лицензира апаратурата. Предстои и доставка на рентгенов апарат до края на месеца, който също ще бъде лицензиран.

Старата апаратура ще бъде бракувана, тъй като е морално остаряла и вече не може да се поддържа, а фирмите - производители са преустановили дейността си. Машините ще бъдат демонтирани и продадени на части, тъй като е възможно в страната все още да работят медицински заведения, използващи подобни апарати.

Компютърният томограф тежи около 3 тона, и е закупен по проекта на Община Русе „Обновяване и оборудване на Комплексен онкологичен центърРусе“. По същият проект е осигурен и мултимодалният линеен ускорител, а общата стойност на самия проект възлиза на над 6.7 млн.лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари