Мобилните оператори обясниха защо ще увеличават цените

1
През седмицата почти едновременно и трите мобилни оператора - А1, "Теленор" и "Виваком", обявиха, че заради инфлацията повишават месечните абонаментни такси от 2022 г. Прогнозното увеличение е между 4 и 5%
През седмицата почти едновременно и трите мобилни оператора - А1, "Теленор" и "Виваком", обявиха, че заради инфлацията повишават месечните абонаментни такси от 2022 г. Прогнозното увеличение е между 4 и 5%

След като днес министърът на икономиката Корнелия Нинова се закани, че Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще забрани на мобилните оператори да вдигат "за две години накуп" месечните такси от 1 януари, от "Теленор България" и "А1 България" изпратиха позиции до медиите, в които отново обясниха намеренията си за увеличение на таксите

 От първата компания казват, че ще изчакат заповедта на комисията, за да обявят следващите си действия, а от втората - че разчитат на диалогичност от страна на държавните институции, информира Сега. 

По-рано днес пред БНТ председателят на КЗП Димитър Маргаритов обясни, че комисията има право да глоби компаниите за нелоялни практики, но не и да повлияе на ценообразуването.

През седмицата почти едновременно и трите мобилни оператора - А1, "Теленор" и "Виваком", обявиха, че заради инфлацията повишават месечните абонаментни такси от 2022 г. Прогнозното увеличение е между 4 и 5%.

"Теленор" изчисли, че за половината клиенти увеличението е под 1 лев

След изявлението на Нинова днес първо позиция до медиите изпратиха от "Теленор България", откъдето посочват, че са запознати със становищата на министъра на икономиката Корнелия Нинова и на Комисията за защита на потребителите, но ще обявят следващите си стъпки след като получат заповед от комисията за забрана на нелоялна търговска практика, свързана с планираната индексация на цените. От компанията припомнят, че планираното след "задълбочени анализи" увеличение на таксите от 2022 г. ще бъде с около 5%, като процентът се формира от публикувания от Националния статистически институт средногодишния индекс на потребителските цени за 2020 г., който е 1.7%, и очаквания индекс за тази година в размер на 3.3%.

"За 50% от клиентската ни база тази промяна ще бъде в размер на по-малко от 1 лев с ДДС", обясняват от "Теленор България". От там допълват, че в договорите с потребителите е предвидено, че абонаментните такси може да се индексират веднъж годишно. В съобщението е посочено още, че компанията е запазила служителите си в кризата и дава своя принос към българската икономика.

А1 прогнозира по-голямо увеличение, ако е за всяка година

След това с позиция реагира и "А1 България", откъдето посочват, че на 13 декември са уведомили Комисия за защита на потребителите за намерението за "наложено от инфлацията" повишаване на цените от 2022 г. с прогнозно 4.1% чрез индексиране със средногодишния индекс на потребителските цени за предходната и тази година. От компанията посочват, че това значи увеличение с 0.41 лв. с ДДС при 10 лв. месечна такса, с 0.82 лв. с ДДС при 20 лв. такса и с 1.23 лв. с ДДС при 30 лв. месечна такса.

От "А1 България" обясняват, че индексацията е задържана, а ако комисията иска тя да бъде наложена веднага за тази и после за следващата година, потребителите ще бъдат поставени в по-неизгодно положение и ще понесат по-високи цени. От там заявяват, че ще разчитат на диалогичност от страна на държавните институции, тъй като се стремят да имат коректни отношения с потребителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари