Много смърт на 5 часа път от София

0
Минимум 41 жертви и 239 ранени остави след себе си поредният атентат в Турция
Минимум 41 жертви и 239 ранени остави след себе си поредният атентат в Турция

Eвропа пак е под „червен" код за сигурност.

Минимум 41 жертви и 239 ранени остави след себе си поредният атентат на нейна територия. Седем камикадзета, изповядващи уахабизма на „Ислямска държава", устроиха брутално кървава вендета на международното летище в ИстанбулАтатюрк" заради затоплянето на отношенията между Москва и Анкара, както отбелязаха анализаторите.

Другата причина вероятно е окончателното превземане на иракския град Фалуджа и измъкването му от лапите на ислямистката групировка.

С последните самоубийствени атаки южната ни съседка загуби и последния си турист, гърмят от вчера световните експерти. В същото време България променя степента на сигурност при пътуване към нея от втора (повишено внимание) до трета - повишено ниво на риск и с препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при крайна необходимост. Такъв статут имат държави като Северна Корея, Нигерия и Хаити.

Стотици българи са били на косъм от ужасяващата трагедия късно вечерта във вторник, съобщава Всеки Ден. Точно по времето на атентатите те са се отправяли към гишетата за проверка и чекиране на багажа на аерогарата за редовния полет на турския национален превозвач. Единствено фактът, че камикадзетата не са успели да влязат в самия терминал, след като полицаите са ги спрели заради дългите подозрителни шлифери, под които са се опасали с шрапнели и пирони за взривовете, е спасил нашенците от сигурна смърт.

От шокиращите кадри от видеозаписите на охранителните камери се видя как едно от ченгетата се опитва да залови терорист. След като успява да го простреля, той изпуска калашника си и задейства бутона за взрива. Полицаят се приближава до него, но в този миг вижда пояса му и хуква да бяга. Секунда по-късно джихадистът се самовзривява. 

Същият ужас се развива на десет метра с друго камикадзе. Третото не успява да задейства колана и е задържано. Оказва се обаче, че заедно с тях е имало още четирима терористи, успели да избягат от летището след стрелбата с органите на реда. Не е ясно дали и те са били камикадзета, или само са носили оръжие.

Стана ясно, че планът е бил същият като през обсадата на Мумбай през 2008 г. - с няколкодневна обсада на летището и стрелба „на месо". При атаката в индийския град тогава клонът на „Ал Кайда" уби стотици. Според експертите в Турция това се е случило заради по-слаба организация на джихадистите. Ако се съди по анализите на арабистите, че атентатите са били отмъщението на „Ислямска държава" заради Фалуджа, те са имали точно 3 дни да се въоръжат, след като миналата неделя окончателно бе съобщено за освобождаването му от фундаменталистите.

Службите за сигурност у нас се събраха на извънредно съвещание заради случилото се в Истанбул, като мерките бяха засилени при граничните пунктове, летищата, авто- и жп гарите, както и в центъра на София. Точно 500 километра делят столицата ни от истанбулската аерогара по въздух, а по асфалт разстоянието се взима за малко над 5 часа - колкото до Варна.

Хронологията на атентатите в Турция в последните седмици показва, че те се организират все по-често и с все повече жертви, какъвто е почеркът на „Ислямска държава", като се целят обекти със струпване на граждани на много страни. При атаките във вторник са загинали 13 чужденци, сред които иранци, арменци, украинци. По чудо ранени българи няма.

Стотици можеше да са загиналите на „Ататюрк"

Турската полиция се справи по-добре от Брюксел

Стотици е можело да са жертвите на летищеАтатюрк". Това сочи мнение на специалисти, които сравняват атентата в Истанбул с този на летище „Завентем" в Брюксел на 22 март т.г. На белгийския аеропорт терористите се добраха в самото му сърце, а на турското полицията успя да ги препъне на влизане. Това, че жертвите в Истанбул - малко над 40 засега, а в Брюксел - над 30, не е показателно, смятат експерти.

За разлика от нападението на „Завентем" атентаторите на „Ататюрк" са очевидно спрени преди или точно на входа на залата според свидетелски източници. Ако са влезли по-навътре, касапницата е щяла да е адска, със стотици жертви. Още повече че преди да се взривят, терористите е трябвало и да стрелят на месо, доказва според турските сили за сигурност намереното автоматично оръжие.

Вероятността за много повече жертви обаче е най-вече заради мащабите на „Ататюрк". Хиляди хора е имало в момента на атентата. Това е най-голямото летище на Турция, едно от най-големите в Европа и в първата 20-ица в световен мащаб. Обслужва по над 60 милиона пътници годишно.

След страшния атентат Турция изуми и с невероятно бързото справяне с последиците. Бързо отклониха полетите към други летища, но само след около 2 часа на и от „Ататюрк" отново кацаха и излитаха самолети. Машини и работници влязоха и започнаха светкавично разчистване на пораженията от взривовете. В Брюксел възстановяването и на полети, и на отломки продължи около месец.

И в момента на „Завентем" се използват големи сглобяеми конструкции във вид на шатри на мястото на разрушени съоръжения в залата за пътници, видя наскоро репортер на „Всеки ден".

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари