Българските власти са закопчали веднъж един от организаторите на атентата в Истанбул

0
През 2011 година при опит да излезе от България в Турция Чатаев е задържан от българските служби
През 2011 година при опит да излезе от България в Турция Чатаев е задържан от българските служби Снимка: БТА

Единият от организаторите на атентата на летище „Ататюрк“ в Истанбул, чеченецът Ахмед Раджапович Чатаев, е стар познат на българските власти, предаде БГНЕС.

При опит да излезе от България в Турция Чатаев е задържан от българските служби. През 2011 г. Пловдивският апелативен съд не допусна екстрадицията на чеченеца в Русия по искане на руските съдебни власти. По отношение на Чатаев има образувано наказателно дело в руската автономна Чеченска република, затова, че в периода от 1999 г. до 18.10.2007 г. на нейна територия и на територията на Австрия умишлено е извършил престъпления – участие във въоръжена групировка и вербуване на лица за извършване на престъпление от терористичен характер и финансиране на тероризма.

Възраженията на Чатаев срещу предаването му, посочени в жалбата са, че има статут на политически бежанец, признат му като такъв от правителството на Австрия, както и че със свое решение Европейския съд за правата на човека не е допуснал екстрадирането на подсъдимия. Апелативният съд тогава прие, че даденият на Чатаев статут на бежанец според Конвенцията за статута на бежанците от една държава има един вид екстериториално действие по отношение на другите страни от тази Конвенция и е валиден за тях.

Конвенцията за статута на бежанците е ратифицирана и от Република България и представлява международна правна норма. Кой е Чатаев? Чатаев е роден през 1980 г. и се издирва от 2008. Има данни, че след тази година той се е укривал и е живял в Западна Европа. Според неофициална информация, той е бил част от групировката на Доку Умаров "Кавказки емират", а след смъртта му и разпадането на неговите милиции става част от "Ислямска държава". Според данните на руските правоохранителни органи Ахмед Чатаев /Едноръкият/ е главният вербовчик на руски граждани в редовете на терористичната групировка Ислямска държава.

Той командва специално подразделение за подготовката на терористични атентати в Русия и Европа, съобщи съветникът на председателя на Националния антитеростичен комитет /НАК/ Андрей Пржездомский. Преди 12 години Чатаев успява да се укрие от руските служби за сигурност, получава статут на бежанец в Австрия, а след това се заселва в Турция. Има информация, че той е ръководил в Сирия голям отряд от бойци, съставен основно от хора, дошли от севернокавказките републики. Именно неговите подчинени са се опитали да изпратят в Сирия студентката от Московския държавен университет Варвара Караулова.

Трагедията в Истанбул При кървавия атентат на летищеАтатюрк“ загинаха 42 души, от тях 19 са чужденци. Стотици невинни са ранени. Тримата атентатори, които се взривиха на летището в Истанбул, са били от Русия, Узбекистан и Киргизстан, съобщи официален източник. Засега не е поета отговорност за тройния самоубийствен атентат в терминала на международното летищеАтатюрк”.

Турската полиция арестува днес 13 заподозрени джихадисти на 16 места в Истанбул, допълни източникът. Други деветима заподозрени бяха задържани в западния пристанищен град Измир, но източникът не потвърди, че тези арести са свързани с атентата във вторник вечерта. Турската полиция смята, че в организирането на терористичния акт е участвал чеченецът Ахмед Чатаев.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари