Най-малко 36 убити и 150 ранени след атентата на летище "Ататюрк"

0

Експлозии и престрелка разтърсиха международното летище „Ататюрк“ в турската метрополия Истанбул късно във вторник вечерта, в резултат на които загинаха най-малко 36 души, а близо 150 други бяха ранени.

Съгласно предварителните данни трима самоубийствени атентатори са задействали взривни устройства, след като полицията е открила огън срещу тях, съобщава Агенция "Фокус".

Местните медии излъчиха репортажи, съгласно които на паркинга на летището в Истанбул е била произведена стрелба. Същевременно кадри показаха бягащи хора от вътрешността на сградата. Появи се информация, че срещу група хора са хвърлени две гранати, причинили експлозиите.

Малко по-късно дойде и шокът. Правосъдният министър Бекир Боздаг потвърди, че силите за сигурност са стреляли по заподозрян на входа на международния терминал на летището в Истанбул в опит да го неутрализират, след като е открил стрелба от автомат „Калашников“. Минути след това стана ясно, че трима самоубийствени атентатори са задействали взривни устройства преди да преминат рентгеновите проверки на летището.

Тройната атака е била извършена на паркинга, на входа и на изхода на международния терминал на летищеАтатюрк“.

Първоначално беше потвърдена смъртта на най-малко 10 души и се съобщаваше за около 20 ранени. Броят на жертвите обаче бързо нарасна, като по последни данни загиналите са 36 души, а ранените – 147 души, някои от които са в критично състояние.

По-голямата част от загиналите при тройния самоубийствен атентат на международното летищеАтатюрк“ в Истанбул са граждани на Турция. Сред жертвите има и няколко чужденци, но към момента тяхната националност не е изяснена, нито какъв е точният им брой.

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм разкри, че първите знаци показват, че радикалната групировка „Ислямска държава“ стои зад терористичната атака на летищеАтатюрк“ в Истанбул. „Доказателствата сочат към ДАЕШ“, поясни премиерът, използвайки арабското наименование на организацията.

Междувременно турските сили за сигурност евакуираха хората, които се намираха на територията на истанбулското летище. След смъртоносната атака всички полети на летищеАтатюрк“, което е най-голямото в Турция и сред най-натоварените в света, бяха преустановени за няколко часа, а самолетите бяха пренасочвани към други дестинации.

Към момента работата на летището е възобновена и са разрешени както излитанията, така и кацанията на територията на летището, поясни пристигналият на мястото на инцидента турски министър-председател Бинали Йълдъръм.

Поредната терористична атака, която удари Турция, получи силен отзвук сред международната общност. Лидери на държави от цял свят изразиха подкрепа за турския народ, изказвайки съболезнования за жертвите на тройния самоубийствен атентат и уверявайки в намеренията си да окажат подкрепа на Анкара в трудния момент.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари