Много русенски домакини ще приготвят домашна пита

2
Тя се прави само от брашно, вода и сода, прибавя се и малко олио
Тя се прави само от брашно, вода и сода, прибавя се и малко олио

За поредна година на трапезата на много русенски семейства ще има домашно приготвена питка.

Това показа анкета на Topnovini.bg сред русенци броени часове преди Бъдни вечер. Много дами бяха категорични, че те отново ще зарадват семействата си, като я приготвят по традиционната рецепта.

Тя се прави само от брашно, вода и сода, прибавя се и малко олио. Задължително в нея се слага паричка. Други обаче ще успеят да спечелят някой час повече за себе си и ще купят готова.

В навечерието на Рождество Христово, на Бъдни вечер, във всяко семейство се подрежда празнична трапеза. Това е последният ден от Коледния пост и по традиция на масата се слагат постни ястия, които трябва да са нечетен брой – 7, 9 или 11.

Задължително се прави питка, в която се поставя пара. На който се падне, той ще е здрав и щастлив през цялата година. При разчупването на питата първото парче задължително се отделя за Богородица.

На масата има и орехи– всеки от семейството чупи по един. Ако е хубава ядката, и годината за този член от семейството ще е хубава. Трапезата не се вдига до сутринта, защото се смята, че през нощта починалите близки идват, за да се нахранят. Според поверието, в нощта на Коледа небето се отваря и ако човек си пожелае нещо, то се сбъдва.  

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари