Много ниска избирателна активност в цялата страна

2
В Благоевград активността е с около 10% по-ниска спрямо първия тур
В Благоевград активността е с около 10% по-ниска спрямо първия тур

В Благоевград активността е с около 10% по-ниска спрямо първия тур

Избирателната активност към 13:00 часа продължава да бъде по-слаба от тази по време на първия тур на месените избори преди седмица.

Това показват данните от Exit poll на социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан", съобщава БНР.

В София избирателната активност към 13:00 часа е 12,4%, след като на първия тур по същото време бяха гласували 15,7% от софиянци.

В Пловдив избирателната активност към същия час е едва 9% при 14,6% на вота преди седмица.

Във Варна към 13:00 часа са гласували 12,8% от хората с право на вот при цели 19,2% седмица по-рано, а в Благоевград - 19,1% спрямо 29,9% на първия тур на местните избори.

"Навсякъде избирателната активност и в четирите общини върви по-ниско спрямо първия тур, но трябва да се има предвид, че по принцип избирателната активност на втория тур е по-ниска от тази на първия", обобщи социологът Светлин Тачев от агенция "Галъп интернешънъл болкан".

Социологът от “Галъп“ Светлин Тачев коментира възможните причини за слабата избирателна активност до момента. По думите му тя може да се дължи на различни фактори:

"На тези избори това биха могли да бъдат скандалите, които станаха с машините, като и умората от серията от предсрочни избори. Това е ситуацията към момента спрямо общините, в които правим Екзит пола. Факт е, че избирателната активност е по-ниска от тази на първия тур. Все още нямаме достатъчно натрупвания, за да обобщим в кои населени места хората са гласували по-активно сутринта, но по принцип в по-малките населени места хората излизат да гласуват по-активно сутрин", посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари