Младоженци си казаха "Да!" на кораба "Радецки"

4
В Деня на Съединението корабът музей стана част от сватбеното тържество на две двойки младоженци
В Деня на Съединението корабът музей стана част от сватбеното тържество на две двойки младоженци Снимка: Монитор

Сватбарски глъч, а не въстанически песни, огласи акостиралия в РусеРадецки”.

В Деня на Съединението корабът музей стана част от сватбеното тържество на две двойки младоженци. Заедно с гостите си те дойдоха на понтон №6 в Русе да разгледат единствения плаващ музей у нас и да си направят снимки за спомен.

В празничния ден копието на легендарния параход, на който през 1876 г. се качват Ботев и четниците му стана най-голямата атракция в града.

Русенският кей почерня от народ, а понтонният мост се превърна в своеобразен паркинг за детски колички. Сред посетителите бе главният конструктор на кораба инж. Тодор Тодоров, преобразил парния влекач „Пловдив” в копие на оригиналния австрийски съд „Радецки”. Възрастна жена, която преди години е боядисвала палубата на кораба музей, също дойде на русенския бряг и се просълзи от вълнение.

„В Деня на Съединението корабната камбана не замлъкна. Освен към нея децата имаха най-голям интерес и към мостика, машинното отделение, музейната експозиция. Направи ми впечатление, че родителите още с влизането започват да им разказват и не се нуждаят от беседа. С боцмана Владимир Маскаленко преброихме, че на всеки пет минути влизат поне по 20 души.

"Входът бе безплатен и това беше нашият подарък към жителите и гостите на Русе”, каза капитанът Божин Божинов, който от 15 години управлява кораба музей.

Той уточни, че днес „Радецки” ще потегли от русенския бряг за Козлодуй. Плаващият музей ще бъде провлачван от съд на Параходство „Българско речно плаване”.

За октомври т.г. вече имало 14 заявки за едночасови разходки по реката.

Радецки” акостира на понтон №6 преди няколко дни, след като излезе от ремонт в Русенската корабостроителница. В предприятието бе отстранена повредата в едно от колесата на плаващия музей.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари