Младоженци се отказаха от цветя на сватбата си, за да помогнат на църква

1
Силвия и Ненко Ненкови решават да помолят гостите си да не им подаряват празнични букети
Силвия и Ненко Ненкови решават да помолят гостите си да не им подаряват празнични букети Видео: БНТ

Младоженци се отказаха от цветя на сватбата си в името на благородна кауза.

За да съберат нужните над 1200 лева за осветлението на камбанарията на църквата в панагюрското село Бъта, Силвия и Ненко Ненкови решават да помолят гостите си да не им подаряват празнични букети. Вместо това ги призовали да дарят предвидените суми на храма „Св. Георги“, предава БНТ.

Камбанарията е отдавнашна мечта на хората в село Бъта. След дълги години на строителство тя е готова точно когато Силвия и Ненко подготвят сватбата си. Заедно с родителите си младоженците решават да помогнат за осветлението на камбанарията.

„Нашият син е израснал тук до църквата и всяка сутрин го събуждаше камбаната на църквата. Като малък искаше да се преместим от тук, за да не го буди тая камбана. След това пораснаха децата и виждахме години наред, че се строи нова камбанария, но все не се завършва“, разказва Силвия Ненкова, майка на младоженеца.

В момента Силвия и Ненко учат и работят във Виена. Всички в селото обаче разказват за постъпката им и споделят, че примерът на младото семейство трябва да бъде последван от мнозина.

„Държавните институции не винаги могат да реагират на време и адекватно. И ние жителите на село Бъта дълго, дълго време викахме неволята, а накрая тя се оказа, че била при нас“, казва Георги Александров, кмет на село Бъта.

„Гордост. Инициативата много ни хареса на децата, че е тяхно желание да стане това и го постигнаха ми се струва. Имаме още малко довършителни неща по камбанарията и мисля, че ще ги направим“, допълва Цанко Ненков, баща на младоженеца.

Освен красиво осветление, камбанарията вече има и нов кръст. Той е изработен и дарен от местен жител.

„Предстои да бъде осветен и той. Радвам се много, че с този кръст съм оставил следа в това хубаво село“, споделя дарителят Благой Елшишки.

Хората в село Бъта се надяват през лятото да може да започне и ремонт на църквата, която е построена през 1848-а година.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари