Младите – искаме своето бъдеще в Русе

0

„ГРАЖДАНСКИ СЪЮЗ „СИЛНА ИКОНОМИКА ЛОЯЛНА АЛТЕРНАТИВА /СИЛА/ проведе кръгла маса под наслов: „Младите от Русе – искаме своето бъдеще в Русе“.

„Събитието е част от  националната инициатива на младежите от ГРАЖДАНСКИ СЪЮЗ „СИЛНА ИКОНОМИКА ЛОЯЛНА АЛТЕРНАТИВА /СИЛА/, свързана с възможностите за образование и реализация на младите хора в родното им място.

Въпреки, че от години младите хора избират по неволя Терминал 1 и Терминал 2, младежите в ГС „СИЛА“ вярват, че този процес е обратим и заедно, с подкрепата на държава, местна власт, образователни институции и бизнес, можем да променим тази тенденция. Аз лично вярвам, че децата ни са настоящето и бъдещето на България!“ - с тези думи областния председател на организация на ГС „СИЛА“ в Русе - г-жа Диляна Желева откри дискусията.

Кръглата маса се проведе със съдействието на кмета на община Русе Пламен Стоилов и областния управител Галин Григоров.

Основните акценти, заложени от организаторите за всяка една от кръглите маси и дискусии са: възможности за образование и реализация на младите хора в общината и областта; необходимост от законодателни инициативи, чрез които да се опосредства и улесни връзката между бизнеса и образованието; институции, администрация и неправителствен сектор в подкрепа на младите хора.

Участие взеха: директорите на средно – образователните училища: г-жа Дияна Иванова – Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ ; инж. Венцислав Василев – ПГПТ „Атанас Ц. Буров“, г-жа Мариана Гъркова – ПГДВА „Йосиф Вондрак“; г-н Валери Попов – възпитател ПГСАГ „Пеньо Пенев“, г-жа Анелия Георгиева – ПГИУ „Елиас Канети“, г-жа Галя Стойнова – зам.-директор по УД ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“, доц. Огнян Динолов – РУ „Ангел Кънчев“, г-жа Нина Найденова – Петкова - главен експертен сътрудник в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 43-то НС и заместник -министър на младежта и спорта 2015 г. -2016 г., представители на бизнеса, г-жа Даяна Петрова – инспектор общинска администрация,  г-н Деян Димитров – общинска администрация, г-н Тихомир Атанасов – председател на ГС „СИЛА“ и съветник в 44-то Народно събрание, ученици и студенти.

В хода на дискусията директорите и представителите на бизнеса споделиха, че спънките пред успешното реализиране на дуалното обучение са най-вече в: морално остарялата материално-техническа база на училищата, което препятства възможността, учениците да провеждат  реална практика в производствена среда; задължителната практиката в реална среда е изключително кратка и недостатъчна за подготовка на кадри от средно ниво, тъй необходими на пазара на труда. Това от своя страна води до липса на добре подготвени средни професионални кадри, а младите хора се оказват без трудов стаж при завършване на професионалното си образование.

Организатори, директори, експерти и представители на бизнес бяха единни, че:

- Националния класификатор на професиите и длъжностите трябва да бъде актуализиран и модернизиран спрямо развитието на иновациите и технологиите в бизнеса;

- Необходимост от законодателна инициатива за мотивация на бизнеса за създаване на платени стажове, стипендии за ученици след 10-ти клас и практика в реална производствена среда;

- Подобряване и осъвременяване на машините, съоръженията и  технологиите в професионалните училища, за адекватни практическо обучение на учениците.

- Регламентирано участие на професионалисти, представители на бизнеса в изготвяното на учебни планове, програми и учебници;

- Участие на учителите в професионалните обучения и симпозиуми, организирани от бизнеса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари