Младеж изтегли кредит, за да построи къща музей

3
Фолклорната къща музей се намира близо до Момчилград
Фолклорната къща музей се намира близо до Момчилград

Фолклорната къща музей се намира близо до Момчилград

Една история за мечта отвъд коледните желания. През последните две години фолклорният изпълнител Филип Синапов толкова силно искаше в България да има интерактивна фолколорна къща музей, че накрая сам си я направи. На 23 години изхарчи всичките си спестявания и изтегли кредит, само за да може да направи място, в което хората да научат повече за забравените традиции, занаяти и обичаи в България.

Миналата година по това време един млад фолклорен изпълнител от Момчилград има само една мечта – и тя е да изгради първия в България фолклорен интерактивен музей. „След двугодишен труд на 23 април 2023 г. фолклорна къща „Гърнатскине конаци” беше официално открита”, заяви Филип Синапов, цитиран от NOVA.

На всеки сантиметър от тази къща има съкровище – вещи, които са на изчезване, обувки на 100 години, платове, правени от прапрабабите му. „Това бяха два камиона и един голям микробус с покъщнина, за да се обзаведат трите етажа”, обясни той.

Казва го младеж на 26 години, който в свободното си време не играе компютърни игри. Неговата игра е тази - сам да тъче, плете и украсява. И да обучава другите на всичко, което може. „Поне за малка част - да се докоснат до миналото на своите предци”, сподели Синапов.

За да изгради къщата музей от основите до покрива – Филип влага всичко, което има и което няма. Налага му се да изтегли кредит, който ще връща следващите 25 години, и отново да го вложи в мечтата си. Само че той гледа отвсякъде, но не и от тази гледна точка. Похарчил е всичко само за да може да посреща посетители, на които да разказва за другата - позабравената България.

"Нито един път не съм съжалявал, че го направих. От голата поляна в началото, един ред когато се вдигаше на къщата, за мен беше огромна радост", каза той.

Скептиците биха казали, че с тези пари може да се обзаведе една модерна хубава къща само бъдещото му семейство. „Да, но това не би ме радвало. Моето виждане е такова, че когато обединя професиите и в случая мога да давам знанията, които съм завършил, а те са немалко - да бъда просто потребен, а това е най-важното. И удовлетворен също, защото човек, ако не бъде удовлетворен, то защо се събужда сутрин?”, запита Синапов.

Той има своя отговор – събужда се сутрин и жонглира между всичко, което е – фолклорен изпълнител, писател, педагог. Посреща и изпраща посетители. Но ги изпраща с един куп истории, които няма да открият в интернет.

„Всяко нещо тук е живо и използваемо, а не част от интериора", каза Филип Синапов.

Вече е посрещал групи с деца, на които е показвал от къде идва хлябът. „По-голямата част от децата ахваха как така хлябът се появява от сърп, как се е появявал от паламарка, как се появява от едно снопче житни класове, но самите те наистина го видяха”, разказва Синапов.

„Мои приятели много често споделят, че вижданията ми са характерни за техните родители и техните баби и дядовци. Ако бях в другото време – щеше да има още много такива”, споделя той. Сега той е като един на милион, в най-добрия случай. И в най-добрия сценарий за него – някой ден тази къща ще е напълно завършена. Но за това му трябват още средства, някой, който да повярва в идеята му, така както той самият вярва в нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари