Млад боксьор е арестуван в София за изнудване

3
21-годишният Борислав Велев-Рой още не е побеждаван
21-годишният Борислав Велев-Рой още не е побеждаван

Младата надежда на професионалния бокс Борислав Велев-Рой е в ареста заради участие в банда за изнудване на длъжници, съобщи “24 часа”.

Той е арестуван при акция на Столичната полиция и Специализираната прокуратура. Операцията е била срещу поредната банда лихвари, този път на Борис Трайков от столичния кв. “Христо Ботев”. Освен Трайков и Борислав Велев в ареста е и приятелят на боксьора Станко Соколов, с когото са заплашвали и изнудвали “клиентите” на Борис Трайков.

Във вторник Апелативният специализиран наказателен съд за пореден път остави Велев и Соколов в ареста, а преди два месеца свобода е отказана и за Борис Трайков.

21-годишният Борислав Велев-Рой е възпитаник на боксовата школа на “Левски”. Жъне успехи на ринга като аматьор от юношеските си години. След това става професионалист и с този статут още не е побеждаван. Има 8 победи от 8 мача, а в 7 от тях отказва съперника още в първия рунд. Борислав Велев е известен в боксовите среди с прякора Рой, защото стилът му прилича на легендарния Рой Джоунс, който е и негов идол.

Арестите на бандата за изнудвания са отпреди три месеца, но не са съобщавани официално. По време на престоя му в ареста Борислав Велев е станал баща, но не е виждал детето си, става ясно от мярката за неотклонение на боксьора бандит. Въпреки крехката си възраст той вече има присъда за грабеж, показва съдебното му минало. Осъден е условно, но новите престъпления, за които е обвиняем, са извършени в изпитателния срок на наказанието му. Това е и един от мотивите на съда да го задържи за постоянно в килията.

Бандата на Трайков, Велев и Соколов е разследвана няколко месеца от спецпрокуратурата и криминалистите. В основата на групата е местният тартор Борис Трайков-Боби Кокаларя. Той давал пари назаем на бедните жители в махалата – без документи, само на устна договорка. За всеки определял различни лихви и срокове, в които да върнат сумите. За събирането на дълговете му помагали боксьорът Борислав Велев-Рой и Станко Соколов, който не е осъждан, но има много криминални регистрации и висящи разследвания срещу него, съобщава още “24 часа”. Здравеняците заплашвали длъжниците с бой и всявали страх и респект сред останалите, които имат да дават пари на Боби Кокаларя. Много от жертвите са разпитани пред съдия и са потвърдили за тормоза, на който са били подлагани. Бандата е действала от 2017 г., когато Рой е бил непълнолетен, сочат данните от разследването.

Една от свидетелките срещу тях е заявила, че са я заплашвали да я уредят с работа на магистралата, за да спечели пари, които да върне на лихваря. Срещу други се сипели закани, че ще им чупят ръцете и краката, ако не се издължат.

Освен разпитите пред съдия са събрани и много други доказателства за престъпната дейност на бандата, в която участва именитият спортист. Разследващите са претърсили адреси и автомобили. В дома на Боби Кокаларя са намерени 10 ключа от автомобили. Само един е на неговата кола.

Открити са много заложни билети, папки с документи за различни недвижими имоти, включително и земеделски земи, вероятно на длъжниците му. В колата на Борис Трайков е намерено и лихварското му тефтерче. В него били записани различни имена със суми срещу тях и дори план за събирането им.

Засега Трайков, Велев и Соколов са обвинени само за изнудване. Най-вероятно лихварят ще бъде обвинен и за незаконна банкова дейност, защото няма лиценз да раздаха заеми и да печели от лихви.

Последният мач на профиринга на Борислав Велев-Рой, преди да го арестуват, е през октомври м.г. В Античния театър в Пловдив, в рамките на голямата бойна галавечер веригата “Духът на България”, той побеждава босненеца Ясмин Дананович за осмата си поредна победа на професионалния ринг. Наред с ВИП гостите, на победата му се наслаждава на живо и Боби Кокаларя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари