Митрополит Наум посети изложба във Видин в памет на митрополит Дометиан

0

Изложба в памет на Видинския митрополит Дометиан е уредена в Отдела на Държавния архив във Видин.

В нея са представени документи, снимки, кореспонденции, които са дарени от историка Борис Цацов, в изпълнение на личната воля на архиерея, каза началникът на Архива във Видин Светлана Кръстева:

"Съдържа лични документи, дипломи, бележници със записки, ръкописи на слова, проповеди, рецензии, интервюта и публикации от и за Видинския митрополит Дометиан, кореспонденции със свещенослужители, с близки и познати от България и света. Десетки са грамотите, дипломите за награждаване с ордени и медали, поздравителните адреси. Предадени са и самите медали и плакети. Десетки са албумите, а стотици, може би хиляди - снимките от участията в събития и служби в епархията, а също и от национални и международни събития."

Митрополит Дометиан почина на 18 септември 2017 година. Гост на откриването на изложбата бе и настоящият митрополит на Видинска епархия Даниил:

"Изминаха три години от деня, в който приснопаметният Видински митрополит Дометиан пое по този път, за който цял живот се подготвяше."

За откриването на изложбата в Държавния архив пристигна и Русенският митрополит Наум, чието познанство с Дядо Дометиан е от 2004 година година. Митрополит Наум тогава заема поста главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. На същата длъжност в продължение на няколко години е бил и митрополит Дометиан.

НВП Русенски митрополит Наум припомни как е приел поста на главен секретар на Светия синод от митрополит Дометиан през 2013 година, как му е помагал и как го е напътствал. Спомена и за ораторските способности на Владиката. Русенският митрополит призова присъстващите да подражават на вярата и делата на преждепочиналилия митрополит Дометиан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари