Митрополит Арсений: Вратата на Сливенската митрополия ще бъде отворена за всеки

1
Ще се старая да бъда добър служител на Иисуса Христа, допълни новият Сливенски митрополит
Ще се старая да бъда добър служител на Иисуса Христа, допълни новият Сливенски митрополит Снимка: БГНЕС

Ще се старая да бъда добър служител на Иисуса Христа, допълни новият Сливенски митрополит

"Вратата на Сливенската митрополия ще бъде отворена за всеки един клирик или мирянин, търсещ помощ, утеха или съвет. В своето служение ще се старая да подражавам на примера на моите предшественици и особено на Сливенския митрополит Йоаникий, който възложи десница на епископската ми хиротония и прояви усърдно старание за благопреуспяването на Сливенската епархия". Това каза днес новоизбраният Сливенски митрополит Арсений в словото си на церемонията в приемния салон на Синодалната палата в отговор на словото на наместник-председателя на Светия синод - Врачанския митрополит Григорий, предава БТА.

С молитва и преклонение отдавам почит към приснопаметния български патриарх Неофит, който благослови ръкоположението ми за епископ и чрез своите отечески съвети и наставления затвърди в мен смиреността, търпимостта и послушанието към светата църква, заяви новоизбраният митрополит на Сливен.

"С трепет се изпълва сърцето ми в този момент, когато бивам избран на тази висота в църковното служение и посветен за архипастир на Сливенската епархия. Чувствам се слаб да изпълня това велико служение, за което съм повикан, но се уповавам на Божията сила, която се в немощ напълно проявява. Като се вечно моля на Вас, свети архипастири, да ми бъдете в подкрепа чрез светите Ви молитви и мъдри съвети, чрез братска отзивчивост и единодействие, за да мога и аз с Вас да понасям един другиму тегобите, за да изпълня закона Христов", с тези думи се обърна към митрополитите от Светия синод новоизбраният архиерей на Сливенската митрополия.

"Аз, най-малкият сред Вас, ще се старая да бъда добър служител на Иисуса Христа, хранен с думите на вярата и доброто учение. За да бъда образец на верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота. Да ръководя поверения ми клир и паство на Сливенската епархийска църква с дълготърпение и благост, с нелицемерна любов, със слово на истината чрез оръжията на правдата в дясна и лява ръка, при чест и безчестие, при укори и похвали. Като не търся човешка слава, нито се стремя към грусна печалба", каза митрополит Арсений.

В словото си той сподели, че умиление изпълва душата му, а чувствата, които го вълнуват в този момент, ще оставят дълбоки и незаличими следи в неговия живот.

"Ясно виждам Божията милост още в ранните години на моето посвещение в монашество, когато Бог ме срещна с мъдър, богоозарен мъж и изпълнен с пламенна ревност по Бога - с моя духовен отец и наставник във вярата - с Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. На когото засвидетелствам своята вярност, синовна обич и благодарност, признателност за грижите, за проявеното отеческо внимание и изрядна любов, която всичко извинява и всичко претърпява. По време на моето служение в Пловдивската епархия, различните длъжности, които заемах, съобразно неговото благословение", с тези думи митрополит Арсений се обърна към Пловдивския митрополит Николай.

Новоизбраният митрополит изрази и благодарност към Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, "който положи много труд и усилия за провеждането на избор на Сливенската епархия". Благодари също на митрополитите Антоний и Яков, в които са се трудили в Пловдивската епархия, на Величкия епископ Сионий, който е бил негов ректор в Софийската духовна семинария, на епископите Поликарп и Висарион, и на ректора на Пловдивската духовна семинария.

В синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" в София днес се състоя каноничният избор за нов Сливенски митрополит. Със седем гласа "За" от общо 12 Светият синод на Българската православна църкав (БПЦ-БП) избра за Сливенски митрополит Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений. За него гласуваха Великотърновският митрополит Григорий - наместник-председател на Светия синод, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков.

След обръщението си във връзка с избора, митрополит Григорий откри гласуването, което се извърши от митрополитите в светия олтар, върху светия престол в синодалния параклис. Митрополитите взимаха изборни бюлетини и празен плик, влизаха в олтара, целуваха светото Евангелие и светия кръст и върху олтарния престол вписваха своя избор. След като всички синодални членове дадоха своя глас, при преброяването на 12-те подадени бюлетини митрополит Григорий огласи и резултатите от избора.

Вторият кандидат за Сливенски митрополит - Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод на БПЦ-БП, получи пет гласа.

След като бяха обявени резултатите от избора, двамата кандидати за Сливенски митрополит дойдоха от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в Синодалната палата. Тогава около храма и пред Синодалната палата се бяха събрали хора, които отправиха викове: "Недостоен" и "Мафия".

Изборите за нов Сливенски митрополит бяха насрочени за втори път. На състоялия се на 18 февруари 2024 г. епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.

Свещеници, епархийски избиратели и миряни протестираха в Сливен, Ямбол, Бургас и София срещу касирането на избора. Имаше и контрапротест в подкрепа на решенията на Светия синод.

На 19 март 2024 г. на заседание Светият синод на БПЦ-БП насрочи нови избори - на 19 май, епархийски избор на нов митрополит на Сливен, и на 26 май - каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод.

Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений наследява на поста митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари 2024 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари