Митрополит Антоний отслужи богослужението за Бъдни вечер

0

Западноевропейският духовник прочете посланието на патриарх Неофит към българския народ

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи тази вечер празничното богослужение за Бъдни вечер в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Той оглави празничната литургия, защото Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит още е в болница.

Заедно с митрополит Антоний в патриаршеската катедрала служиха епископи, дякони и архимандрити от Българската православна църква - Българска патриаршия, както и представители на поместни православни църкви у нас, информира БТА.

Сред вярващите в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше и министър-председателят акад. Николай Денков, а с него беше и съпругата му проф. Славка Чолакова.

Към края на литургията митрополит Антоний прочете и посланието от патрирах Неофит за Бъдни вечер към вярващите и към българския народ. Заедно с него бяха и епископите - Герасим, Поликарп и Пахомий.

"Рождество Христово е съкровен и дълбоко преживяван от всички християни празник, който е празник на тихата, но най-дълбока радост. На него съпреживяваме онова, което са преживели светата Божия майка и всички земни и небесни свидетели на раждането на Богомладенеца. Това е празник на Божията слава, на мира и на благоволението, тържество е на Божията любов и на свише даруваната на човека свобода. Традиционно свързваме очакването на Христовото Рождество с топлината на семейното огнище и това е нещо съвсем естествено. Бъдни вечер е вечерта на събирането на семейството. Правим това, защото радостта от посрещането на Божия син искаме да споделим с нашите най-близки и обични. Но Църквата ни призовава в тази по-светла от деня нощ да не забравяме и за онези, които живеят лишени от дом и семейство, които нямат с кого да споделят тази неземна радост. Трябва да нахраним гладния, да напоим жадния, да подпомогнем, според мярката на своите сили и възможности, всеки, който живее в нужда и лишение, в самота и в безнадеждност. Това е което иска и очаква от нас сам Господ", казва в посланието си българският патриарх Неофит, прочетено в храма от митрополит Антоний.

В своето послание Негово светейшество акцентира и върху темата за военните конфликти, отбелязвайки, че живеем в свят на все повече страдание и болка, на все повече и по-ожесточени военни конфликти, сеещи разрушения и смърт, и сме призвани с още повече ревност да свидетелстваме за великата милост, за беззаветната любов и за мира, които Христос ни донесе със своето дивно Рождество по плът.

На богослужението, в средата на храма беше поставена празничната икона, украсена с цветя, на която бяха изобразени Светата дева Мария, праведният Йосиф и младенецът Иисус Христос. В началото на службата Западноевропейският митрополит Антоний прочете и старозаветните текстове за раждането на Спасителя. Отправена беше и вечерна молитва към Господа, в която беше помолено да има мир по света.

На празничното богослужение за Бъдни вечер присъства и Емил Велинов, който отговаря за църковния протокол в Българската православна църква - Българска патриаршия, а преди това беше директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Бъдни вечер е един от най-светлите християнски празници, който се чества семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христос. Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, на огнището, но и на починалите предци - родственици, които също се смятат за част от семейството.

Преди богослужението премиерът акад. Николай Денков пожела на българите: "Да имат много хубави и уютни срещи тази вечер и следващите дни, за да могат да се порадват на хубавите неща в живота. За следващата година преди всичко - много здраве и постепенно да започне да спада това напрежение, защото се появиха много конфликтни точки около нас. Да вярват във себе си и да вярват в България, нещата ще бъдат добре". Според министър-председателя общочовешките ценности, християнските ценности са това, което може да ни обедини - това са добротата, човещината, грижите за другите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари